Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Iconische oorlogsserie met Tarantino-ster in Nederland te streamen

Je kon er de afgelopen jaren in de boekhandel niet omheen: The Tattooist of Auschwitz, van Heather Morris. Het boek is naar 47 talen vertaald, miljoenen exemplaren gingen de toonbank over én een adaptatie in de vorm van een gelijknamige oorlogsserie is nu een feit. Ook in Nederland, is nu bekend geworden.

Het in 2018 uitgebrachte boek vertelt het tragische waargebeurde verhaal van Lale Sokolov, een verhaal dat Morris kon vertellen dankzij jaren aan gesprekken met de Holocaust-survivor. De toneelschrijfster wilde er eerst een filmscript van maken, maar besloot uiteindelijk toch voor een boek te gaan.

The Tattooist of Auschwitz komt naar Nederland

Een boek dat pas jaren later uitgebracht kon worden, want de Nieuw-Zeelandse schrijfster wilde wachten tot de hoofdrolspelers van het verhaal overleden zouden zijn, om ze zo te behoeden voor kritiek. Dat verhaal is nu ook een oorlogsserie geworden, die in juni ook naar Nederland komt, op SkyShowtime.

Reservoir Dogs en Pulp Fiction-veteraan Harvey Keitel speelt een bejaarde Lale Sokolov, een Slowaakse Jood die in 1942 in het kamp Auschwitz-Berkenau terechtkwam. Het grootste vernietigingskamp van de nazi’s. Hij wist daar te overleven door als tatoeëerder identificatienummers op de armen van medegevangenen te zetten, uiteraard onder dwang.

Een rol in de ontmenselijking van Joden. Slachtoffers die nummers worden. De jonge versie van Lale wordt gespeeld door Jonah Hauer-King, uit Little Women.

Gered door de liefde

Wanneer hij bijna de wil verliest om verder te overleven in het concentratiekamp, wordt zijn leven veranderd door een ontmoeting. Hij ontmoet Gita, een jonge medegevangene.

De twee zijn op slag verliefd, en Lale wil er weer vol voor gaan. “We moeten blijven leven, wat er ook voor nodig is,” vertelt ze Lale in flashbacks in de trailer, terwijl ze zijn hoofd in haar handen houdt. Die relatie en de impact ervan op het lot van beide Joden staat centraal in The Tattooist of Auschwitz.

Hans Zimmer en controverse

Of de oorlogsserie net zo sterk uitpakt als het boek is nog een kwestie van afwachten, maar het goede nieuws is nu al wel dat de serie dus in Nederland op SkyShowtime te streamen zal zijn. De zesdelige Original is vanaf 7 juni beschikbaar.

Naast Harvey Keitel is er nog een grote naam bij de productie betrokken: grootmeester en Oscarwinnaar Hans Zimmer verzorgt de soundtrack. Barbra Streisand zingt een speciaal geschreven themanummer.

Hopelijk levert het een adaptatie op die het verhaal van de Sokolovs eer aandoet. Het originele boek werd door het Auschwitz Memorial Research Center bekritiseerd wegens ‘feitelijke onjuistheden die kunnen leiden tot miseducatie over de Holocaust’. Volgens Morris heeft ze in haar boek slechts 5 procent van het verhaal gefictionaliseerd, maar sommige instanties vallen dus over de manier waarop.

Oorlogsserie die je nu kunt streamen

Dit soort boeken bereiken immers een veel groter publiek dan accuratere en drogere geschiedenisboeken. Dat is een grote verantwoordelijkheid. In juni gaan we ontdekken hoe de show dat aanpakt. Nu al trek in een degelijke oorlogsserie met een waargebeurd verhaal? Dan kun je nu al NPO Start openen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.