Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe oorlogsserie Band of Brothers-team is eindelijk te streamen

De opvolger van Band of Brothers en The Pacific is uit! Maar kan Masters of the Air ook dat niveau evenaren? De reviews over de oorlogsserie stromen binnen.

Liefhebbers van het betere oorlogsverhaal hoeven dit weekend niet Netflix, HBO Max of Disney+ te openen. Apple TV+ verslaat namelijk met gemak alle concurrentie dankzij het debuut van een nieuwe serie: Masters of the Air.

Oorlogsserie Masters of the Air van start

We kunnen je eigenlijk in één zin uitleggen waarom de gloednieuwe oorlogsserie het checken waard is: Masters of the Air is het nieuwe project van het team achter Band of Brothers en The Pacific. Oftewel: Steven Spielberg, Tom Hanks en Gary Goetzman hebben als producenten de handen weer ineen geslagen om een oorlogsverhaal te adapteren.

Masters of the Air speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt de Bloody Hundreth, “The American bomber boys who brought the war to Hitler’s doorstep.” Het regiment, dat dus echt bestaan heeft, speelde een sleutelrol in het verslaan van nazi-Duitsland.

Naast Goetzman, Spielberg en Hanks is dit keer ook Cary Joji Fukunaga aan boord, de regisseur van onder andere No Time to Die. Ook qua cast stikt de Apple TV+ Original van de grote namen. Van Austin ‘Elvis’ Butler en Callum Turner tot Barry Keoghan.

Langs de Band of Brothers-meetlat

Hollywood-legendes als producenten: Check. Een denderend waargebeurd verhaal: Check. Een topcast vol megatalenten: Check. Maar weet het resultaat van dat indrukwekkende recept ook te overtuigen? De eerste twee afleveringen van de oorlogsserie staan nu op Apple TV+, en recensenten hebben afgelopen week al de kans gekregen om een oordeel te vellen.

Lang verhaal kort: de show weet volgens de tientallen recensies die op Rotten Tomatoes verzameld zijn niet in de buurt te komen van Band of Brothers en The Pacific. Maar goed, dat is ook een extreem hoge lat. Want als je die ‘voorgangers’ van Masters of the Air even negeert, dan scoort de nieuwe oorlogsserie alsnog als de malle.

Té Amerikaans?

Op Rotten Tomatoes heeft de show een score van 83 procent, na 47 reviews van critici. Op IMDb scoort Masters of the Air zelfs een ijzersterke 8.8, na 128 beoordelingen. Maar goed, daar gaat het om beoordelingen van het grote publiek, dat nog maar twee afleveringen heeft kunnen checken.

“Kijk de serie voor de aangrijpende gevechtsscènes in de lucht en de betoverende acteerprestaties van de sterren, maar verwacht geen show van het niveau van het geweldige Band of Brothers,” concludeert recensent Meghan O’Keefe. Een sentiment dat bij veel media terug te vinden is.

Masters of the Air oorlogsserie
(Afbeelding: Apple TV+)

Meerdere recensenten hebben moeite met hoe de show op té Amerikaanse wijze het oorlogsverhaal en het geweld dat daarbij hoort verheerlijkt. “Er is veel aan te bevelen aan Masters of the Air. En toch blijft er een knagend gevoel dat de show bezwijkt voor de verleiding van glamorisation,” aldus de Britse reviewer Nick Hilton. Amerikaanse journalisten lijken daar typisch genoeg weer minder moeite mee te hebben.

Nederlandse reviews

En de Nederlandse media dan? De Volkskrant geeft de nieuwe show van Steven Spielberg en Tom Hanks drie van de vijf sterren: “Masters of the Air is in delen zeer overtuigend en biedt een bijna fysieke ervaring, maar voor een emotionele reis (zeker vergeleken met Band of Brothers) hapert er toch te veel.”

De VPRO Gids geeft Masters of the Air vier van de vijf sterren, en noemt de Apple TV+ Original “een waardig slot van een prestigieuze oorlogstrilogie” is.

Oftewel: Masters of the Air is sowieso het checken waard, wie je het ook vraagt. De oorlogsserie scoort overal hoge cijfers, met hoofdzakelijk de onvermijdelijke vergelijking met Band of Brothers die soms roet in het eten gooit. Dat er zeker wat op de nieuwe show aan te merken valt neemt niet weg dat Apple volgens praktisch elke recensent weer een dijk van een prestigeserie in handen heeft.

Nu te streamen op Apple TV+

Je kunt gelukkig nu al zelf een oordeel vellen. De eerste twee afleveringen van Masters of the Air zijn nu op Apple TV+ te streamen. Tot en met 15 maart komt daar vanaf nu elke week een nieuwe aflevering bij. Stream ze! Of heb nog een paar dagen geduld, want dan staat een van de beste oorlogsfilms van 2023 op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.