Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Films & Series 6 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Opvolger Band of Brothers bombardeert critici met epische details

Van de nieuwe oorlogsproductie van Steven Spielberg en Tom Hanks, Masters of the Air, verschenen tot nu toe vier afleveringen. Critici zijn nog niet laaiend enthousiast over de opvolger van Band of Brothers, maar hoor jij hun gejammer over het geronk van de B-17 bommenwerpers? Wij niet.

De verwachtingen waren hooggespannen bij het verschijnen van de langverwachte opvolger van Band of Brothers en The Pacific. Op IMDb staan zij immers op één en twee in de ranglijst van beste series over de Tweede Wereldoorlog. Met Masters of the Air is de trilogie compleet. We begonnen in 2001 op het land, in 2010 gingen we de zee op en nu, in 2024, eindigen we in de lucht.

Recensies over Masters of the Air

Inmiddels druppelen er steeds meer recensies over Masters of the Air binnen. Zo noemt Caryn James van de BBC ‘de meeslepende actie in de lucht’ het beste aspect van de serie. De uitbundige heroïek waarmee de hoofdrolspelers zich met hun vliegende gehaktmolens de dood in laten jagen, kunnen haar minder bekoren. Dit noemt ze ouderwets en afgezaagd.

Lili Loofbourow van The Washington Post roemt de ‘epische, prachtig gefilmde shots van de militaire vliegtuigen’, maar laakt het gebrek aan inhoud. Ze had graag gezien dat de opvolger van Band of Brothers meer aandacht had besteed aan de ethische vraagstukken over de inzet van de eerste bommenwerpers.

Masters of the Air
(Afbeelding: Apple TV+)

Was het wel moreel aanvaardbaar om zoveel jonge mannen op levensgevaarlijke missies in Duitsland te sturen? En de massabombardementen, waar de B-17’s berucht om waren en waarbij talloze onschuldige slachtoffers vielen, kunnen die achteraf gerechtvaardigd worden?

Moddervette luchtscènes met B-17 replica

Het moge duidelijk zijn: Masters of the Air moet het vooral hebben van de moddervette luchtscènes. Hiervoor maakte regisseur Steven Spielberg dan ook gebruik van een revolutionaire productietechniek. Hij liet een replica van een B-17 bommenwerper (behind the scenes-foto’s) 15 meter omhoog te takelen in een 360 graden-studio, waarin zich aan alle kanten van het vliegtuig naadloos aansluitende LED-schermen bevonden.

Opvolger Band of Brothers bombardeert critici met epische details, masters of the air
(Afbeelding: ww2truslow)

Om dit mogelijk te maken, werkten er zo’n 3.000 mensen mee aan het project. Steven Spielberg noemt het zelfs het grootste project waaraan hij ooit heeft gewerkt.

Militaire bootcamp van twee weken

Een ander onzichtbaar en typisch Steven Spielberg-detail is de militaire bootcamp van twee weken die de cast moest ondergaan. Dit onder leiding van Vietnam-veteraan Dale Dye, die een vergelijkbare training gaf aan de cast van Saving Private Ryan (1998).

dale dye masters of the air
Dale Dye trainde ook al de cast van Saving Private Ryan (Afbeelding: ANP)

Acteurs noemden elkaar tijdens de zware training bij wijze van method acting bij de naam van hun personage en hun rang om ze te laten wennen aan de militaire hiërarchie.

Uiteindelijk is Masters of the Air met een budget van 250 miljoen dollar een van de duurste series ooit. De opnames hebben in totaal tien jaar geduurd.

Band of Brothers-opvolgers op Apple TV+

De eerste vier afleveringen staan al op Apple TV+. Stream ze, of check dit artikel om eerdere recensies te lezen en de trailer te bekijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.