Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix scoort ijzersterke oorlogsfilm met Nederlands tintje

Netflix trapt 2024 ijzersterk af met een dijk van een oorlogsfilm. Wil, de grote Vlaamse verrassing van vorig jaar.

2023 was een fantastisch jaar voor de Nederlandstalige oorlogsfilm. Het onwaarschijnlijke succesverhaal van het Drentse Grenzeloos Verraad bewijst dat je geen Hollywood-budgetten nodig hebt om een meeslepende oorlogsfilm neer te zetten, en Het Verloren Transport ging zelfs de grens over.

Wil: Vlaamse oorlogsfilm

Toch werden we afgelopen jaar alsnog afgetroefd door onze buren. In september kwam namelijk Wil uit, een WOII-film van Vlaamse makelij die zowel door recensenten als door het grote publiek zeer positief werd ontvangen. En terecht. Regisseur Tim Mielants zette ondanks zijn nog vrij lege bioscoop-CV een oorlogsverhaal neer waar je U tegen zegt.

De film speelt zich af in Antwerpen. Het is 1942 en we volgen twee jonge hulpagenten, Wilfried en Lode, die door de bezetter gedwongen worden om op joodse onderduikers te jagen. Wat de Duitsers echter niet weten is dat de twee jongemannen in het verzet zitten en dus een dubbele pet dragen.

Hoe balanceer en benut je die extreme twee uitersten? Elk compromis lijkt onaanvaardbaar, maar hun rol biedt ook het verzet kansen. Dat dilemma vormt de basis van de meeslepende Vlaamse oorlogsfilm. Een romantisch subplot zorgt ervoor dat je wellicht ook je partner kunt overtuigen om mee te kijken.

Netflix scoort geprezen oorlogsfilm

Maar ja, de kans is groot dat je toen de release gemist hebt. Dan hebben we nu goed nieuws; vanaf 31 januari is de Belgische oorlogsfilm Wil namelijk in Nederland gewoon op Netflix te streamen. Een cadeautje voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm. Makkelijker kan men het je niet maken! Overigens heeft de film nog een Nederlands tintje, want onze ‘ eigen’ Pierre Bokma speelt ook een rol.

Heb je het Vlaamse pareltje al gezien? Dan raden we je aan het originele boek dit jaar te checken, want Wil komt niet vanuit het niets. Tim Mielants en co. Baseerden zich op het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers, die je wellicht kent van het geprezen boek Wildevrouw. In Nederland kwam dat meesterwerk uit bij De Bezige Bij.

Meer kijktips

Helemaal fan geworden van Mielants na het zien van Wil? Check dan vooral ook The Responder, een dijk van een Britse televisieserie met niemand minder dan Martin Freeman in de hoofdrol.

Wil is vanaf 31 januari op Netflix te streamen. Nu al trek in een goede oorlogsfilm? Onlangs zetten we nog de beste oorlogsfilms op Netflix, Disney+, HBO Max én Videoland voor je op een rijtje. En nu je toch je agenda open hebt; zet er ook vooral deze nieuwe oorlogsfilm van een Mocro Maffia-regisseur in.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.