Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Drentse oorlogsfilm belooft opvallend succesverhaal te gaan worden

Maak kennis met Grenzeloos Verraad, een Drentse oorlogsfilm die al compleet af was toen een distribiteur opeens aanklopte met veel ambitieuzere plannen.

De Nederlandse filmindustrie bestaat uit meer dan enkel zoetsappige romkoms met BN’ers in de hoofdrol, die je niet uit elkaar kunt houden. De Slag om De Schelde heeft bewezen dat we ook internationaal kunnen scoren met nota bene oorlogsfilms. Niet het genre waar je direct aan denkt, bij de schaal en beperkte budgetten van de Nederlandse filmindustrie.

Grenzeloos Verraad: Drentse oorlogsfilm

Samenwerken is dan ook de oplossing. In april komt bijvoorbeeld Het Verloren Transport uit, een gloednieuwe oorlogsfilm van de Nederlandse regisseuse Saskia Diesing, gemaakt in samenwerking met Duitse en Luxemburgse productiebedrijven. Met een internationale cast brengt ze een waargebeurd oorlogsverhaal tot leven. Daarover lees je meer in dit artikel.

Nu is het alweer tijd om vooruit te kijken naar de volgende Nederlandse oorlogsfilm. Wat een jaar! Dan hebben we het over Grenzeloos Verraad, een Drentse film die eerder Verraderlijke Liefde heette. Toch nog beetje de romkom-invloed.

Grenzeloos Verraad: Drentse oorlogsfilm
🍿 (Afbeelding: DFW)

Ludwig Mengelberg

Grenzeloos Verraad speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dan specifiek de periode vlak voor Operatie Amherst. Dat was een luchtlandingsactie in april 1945, waarbij zevenhonderd Franse soldaten in Drenthe landden. Hun missie? Groningen bevrijden.

We volgen de Duitse officier Ludwig Mengelberg, die in het Duitse leger bekend staat als ‘Der Fliegende Holländer’. Mengelberg heeft steeds meer moeite met wat er tijdens de oorlog gebeurt. Wanneer zijn gezin omkomt tijdens een bombardement, wordt de officier overgeplaatst naar Nederland. Hij neemt een levensgevaarlijk besluit: Mengelberg besluit een Drentse familie te helpen met het verbergen van onderduikers. Potentieel dodelijk hoogverraad.

Van lokaal naar internationaal

Het toffe aan Grenzeloos Verraad is dat de film aanvankelijk gemaakt is voor de Drentse markt. De makers, waaronder ook regisseur Thomas Nauw, rekenden enkel op een zeer lokale bioscooprelease. Ook de special effects werden verzorgd door een lokaal, Drents bedrijfje. Tot distributeur Dutch Film Works opeens aanklopte. Martin Ruttenberg, general manager van Dutch Film Works, gaf tegenover RTV Drenthe aan dat ze erg onder de indruk waren van de film, die al af was. “We vielen helemaal achterover toen we hoorden met welk budget de film is gedraaid. Dat kan eigenlijk helemaal niet. Hier kan een oorlogsfilm met een veel groter budget jaloers op zijn.”

Wel werden er nog een aantal scènes bijgeschoten, onder andere met hulp van regisseur Dennis Bots (Oorlogsgeheimen). Het resultaat is nu voorzien van een eerste uitgebreide trailer en poster. Grenzeloos Verraad komt op 30 maart uit in de bioscopen. In heel Nederland. Maar daar blijft het niet bij: Dutch Film Works is ook bezig met een buitenlande release, onder de titel Betrayal.

Jake Gyllenhaal speelt de hoofdrol in je volgende favoriete oorlogsfilm

Bijna in de bioscoop

Van een lokaal Drents feestje naar een internationale oorlogsfilm: hopelijk kan Grenzeloos Verraad dat succesverhaal helemaal afmaken door ook nog eens inhoudelijk te scoren. Vanaf 30 maart kunnen we erachter gaan komen of de unieke ontstaansgeschiedenis ook daadwerkelijk een degelijke oorlogsfilm heeft opgeleverd. Lees in de tussentijd ook deze vermakelijke blog van één van de makers. De passie spat er vanaf.

RTV Drenthe

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.