Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Recensies De Slag om de Schelde: beste Nederlandse oorlogsfilm ooit?

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver: de bioscopen mochten hun deuren weer openen. Voor filmliefhebbers was er genoeg te zien. Niet alleen Nomadland, de beste film van 2020, draaide er namelijk.  Ook was het na meermaals uitstel eindelijk tijd voor De Slag om de Schelde.

Één van de duurste Nederlandse films ooit, met internationale sterren uit onder andere Harry Potter.

Best bezochte bioscoopfilm

Die oorlogsfilm was ook meteen de best bezochte film van het afgelopen weekend. Ondanks de coronamaatregelen trok de oorlogsfilm maar liefst 19.000 bezoekers.

Daarmee troeft de ambitieuze productie Judeska in da House af, waarvoor ‘slechts’ 12.000 consumenten een ticket kochten. Ook de derde plek is nog goed om even te noemen, want die werd veroverd door de Disney-film Cruella. Een live-action spin-off van de animatiefilm 101 Dalmatiërs, die nota bene ook op Disney+ te streamen is. De boodschap lijkt duidelijk te zijn: consumenten zien nog steeds een meerwaarde in de bioscoopervaring.

Recensies De Slag om de Schelde

Maar goed, terug naar De Slag om de Schelde. De internationale cast en het ‘on-Nederlandse budget’ beloofden al veel goeds, maar levert dat ook een dijk van een oorlogsfilm op? Het antwoord lijkt ja te zijn. Fans die al maanden op de lancering zitten te wachten kunnen een topfilm verwachten, als we de eerste recensies moeten geloven.

De Volkskrant beloont het oorlogsepos met vier sterren. De krant noemt De Slag om de Schelde een “doordenderende spektakelmachine”, prijst de strakke regie van Matthijs van Heijningen en bestempelt de film als het filmequivalent van een pageturner. “Een oorlogsfilm voor de seriegeneratie.”

Uniek voor Nederlandse begrippen

Ook het AD is zeer lovend en deelt net zoals de Volkskran vier sterren uit. De Slag om de Schelde is volgens de krant “uniek voor Nederlandse begrippen,” maar zet ook een kritische kanttekening. Volgens filmrecensent Ab Zagt zijn verschillende personages te oppervlakkig, waardoor de film het volgens hem af moet leggen tegen Nederlandse oorlogsklassiekers met “veel meer memorabele personages”.

Onmisbare oorlogsfilm

Het wordt ondertussen voorspelbaar, maar ook Trouw is zeer positief over de blockbuster. Regisseur Matthijs van Heijningen krijgt vier sterren voor zijn “onmisbare film”. Recensent Ronald Rovers is er duidelijk over. Ondanks dat de film later dit jaar naar Netflix komt, “moet je ‘m echt op het bioscoopscherm zien.” Heldere boodschap. Hij durft De Slag om de Schelde “misschien wel de beste Nederlandse oorlogsfilm ooit” te noemen.

IMDb

Ook op IMDb weet de Nederlandse productie te scoren. Daar staat de teller na 280 recensies van het publiek op een degelijke score van 7.7. Op Rotten Tomatoes is het nog stil, maar een internationale release staat op de planning. Dan gaan we ontdekken of ook de internationale pers zo enthousiast is over de oorlogsfilm. Is De Slag om de Schelde echt zo on-Nederlands goed?

In de tussentijd kun je zelf een oordeel vellen. De oorlogsfilm is nu in de bioscoop te zien.

Beste oorlogsfilm van dit jaar? Oscar-kansmaker over Auschwitz scoort

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.