Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Waargebeurde oorlogsfilm over WOII-piloot vliegt Top Gun achterna

Halverwege maart komt een oorlogsfilm over één van de meest legendarische gevechtspiloten uit de Tweede Wereldoorlog uit: Shamrock Spitfire.

Apple imponeerde de afgelopen weken met het waargebeurde verhaal van de ‘Bloody Hundreth’, piloten die een sleutelrol speelden in het verslaan van nazi-Duitsland. Hun vertaal wordt verteld in Masters of the Air, een nieuwe serie van het team achter Band of Brothers.

Oorlogsfilm over legendarische gevechtspiloot

Die geprezen oorlogsserie loopt nog tot en met 15 maart, maar daarna kun je meteen weer de lucht in met een gevechtsvliegtuig. Zojuist is namelijk een kersverse trailer gedropt voor Shamrock Spitfire, een oorlogsfilm die op 12 maart digitaal uitkomt. De ‘Top Gun van de Tweede Wereldoorlog’ vliegt dus direct de bioscoop voorbij.

Shamrock Spitfire vertelt het waargebeurde verhaal van Brendan ‘Paddy’ Finucane, een van de meest gevierde gevechtspiloten van de Tweede Wereldoorlog en tevens de jongste Wing Commander ooit. De jonge Ier kreeg al op 21-jarige leeftijd de felbegeerde titel in de Royal Air Force.

Paddy Finucane Shamrock Spitfire
De echte Paddy Finucane (Afbeelding: Royal Air Force | WikiCommons)

Na zijn vuurdoop in de Battle of Britain bewijst Brendan dat hij een geboren gevechtspiloot is. Het duurt niet lang voordat hij het commando krijgt over het 452 Australian Squadron. Onder zijn leiderschap hebben ze een grote impact gehad op verschillende belangrijke luchtslagen tijdens WOII. Finucane kreeg uiteindelijk maar liefst 28 luchtoverwinningen toegeschreven.

Shamrock Spitfire: slag om de arm?

Diezelfde moed werd de jonge Ier uiteindelijk fataal: op 15 juli 1942 steeg Finucane  op voor een missie boven Frankrijk. Zijn Spitfire werd beschadigd door grondvuur. Finucane probeerde terug te vliegen naar Engeland maar stortte neer in de zee en is vervolgens verdwenen. De gevechtspiloot was nog steeds slechts 21 jaar oud.

Al met al is het leven van Finucane dus het perfecte bronmateriaal voor een oorlogsfilm, en dat is precies wat regisseurs Dominic en Ian Higgins gedaan hebben met Shamrock Spitfire.

Top Gun van WOII: Waargebeurde oorlogsfilm vliegt je huis binnen Shamrock Spitfire
(Afbeelding: ShineHouse Group)

Een ambitieus project, en dat is ook meteen de reden dat we je adviseren om niet te vroeg te juichen. Beide Britten hebben vooral ervaring met korte films, dus er is amper een track record qua dit soort explosieve films om vanuit te gaan. Aan de andere kant: de enige andere full-length film die ze hebben afgeleverd, All That Remains uit 2016, scoort een 8.6 op IMDb.

De cast van Shamrock Spitfire bestaat vooral uit jonge acteertalenten, dus ook op dat vlak is het vooral een kwestie van afwachten. De oorlogsfilm heeft uiteraard zonder een grote studio als geldschieter niet het megabudget van Masters of the Air of Top Gun, maar de eerste volledige trailer ziet er niet verkeerd uit.

Direct digitaal beschikbaar

Het feit dat de waargebeurde oorlogsfilm de bioscoop overslaat is anno 2024 ook niet meer de red flag die het een aantal jaar geleden wel geweest zou zijn. Menig kleinere productie belandt tegenwoordig meteen op een streamingdienst.

Top Gun van WOII: Waargebeurde oorlogsfilm vliegt je huis binnen Shamrock Spitfire
(Afbeelding: ShineHouse Group)

Shamrock Spitfire maakt op 12 maart eerst nog een pitstop in de vorm van VOD. Oftewel: video-on-demand. Je kunt de oorlogsfilm dus vanaf dan digitaal huren of aanschaffen, met hopelijk daarna een grote streamer die de actiefilm in huis haalt.

Ander oorlogskijkvoer

Halverwege volgende maand weten we dan ook meteen of Shamrock Spitfire überhaupt de moeite waard gaat zijn. In de tussentijd al trek in historische oorlogsactie? Check dan deze Brad Pitt-film op Netflix, of stream deze week de nieuwe Disney+ Original die nu al de beste show van 2024 wordt genoemd.

Top Gun van WOII: Waargebeurde oorlogsfilm vliegt je huis binnen Shamrock Spitfire
(Afbeelding: ShineHouse Group)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.