Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 21 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze nieuwe whisky is 54 jaar oud en wij bezochten de heilige grond

Highland Park whisky is een premium single malt Schotse whisky, die geproduceerd wordt op de Orkney eilanden, voor de noordkust van Schotland. De distilleerderij heeft een lange en fascinerende geschiedenis, die teruggaat tot 1798. De whisky die er wordt geproduceerd, staat bekend om zijn complexe en onderscheidende smaak. Reden voor Manners om dit met eigen ogen te aanschouwen.

Tijdens een tour rond het Orkney-eiland, waar Highland Park gemaakt wordt, bezoek ik Hobbister Moor, de plek waar de turf wordt gestookt die gebruikt wordt voor het moutproces. Deze turf, die ik later in zijn vurige actie zie, zorgt voor heideachtige en rokerige smaakaccenten. Ook mag ik met eigen ogen en handen de kwaliteit van de moutende gerst ervaren. Ik ben zwaar onder de indruk van de ambachtelijkheid van het hele brouw- en distilleerproces, dat weliswaar gebruikt maakt van innovatie en wetenschap, maar toch vooral de tradities en kwaliteit niet uit het oog verliest.

Hoe wordt Highland Park whisky gemaakt?

Allereerst wordt de gerst ongeveer een week lang met de hand op de moutvloer gedraaid om het kiemproces op gang te brengen. Zodra de gerst is gemout en gedroogd, wordt hij gemalen en vervolgens gefermenteerd in houten wasbakken. Dit creëert een bierachtige vloeistof die bekend staat als wash. De wash wordt vervolgens tweemaal gedistilleerd in koperen pot stills, wat de whisky zijn kenmerkende karakter en smaak geeft. De distilleerketels van Highland Park zijn ongewoon hoog en smal, wat resulteert in een langzamer distillatieproces en een verfijnder smaakprofiel.

De heilige grond
De heilige grond (Afbeelding: Highland Park)
Highland Park Whisky: een rijke en complexe Scotch
Tweemaal gedistilleerd in koperen pot stills (Afbeelding: Highland Park)

Highland Park biedt een reeks single malt whisky’s aan, waaronder hun 12 jaar oude, 15 jaar oude, 18 jaar oude, 21 jaar oude en 25 jaar oude varianten. Elk van deze whisky’s heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, maar ze staan allemaal bekend om hun zachtheid, complexiteit en smaakbalans. Ik proef er meerdere en ben meteen verliefd. Verliefd op de Orkney-eilanden en op de prachtige Highland Park whisky’s.

Highland Park 54 Year Old

In 2008 selecteerde de Master Whisky Maker, Gordon Motion, tien vaten met 40-jaar oude whisky. Deze in 1968 gedistilleerde whisky bezat een prachtig karakter en hij hevelde hem over naar first-fill sherryvaten. De extra smaaktonen die hij zo tijdens de volgende veertien jaar rijping toevoegde, zorgden voor het eindproduct van 225 flessen van een magische whisky. Laat Highland Park nou precies 225 jaar bestaan, toeval bestaat niet. Deze whisky is zo exclusief dat ik hem uiteraard niet heb geproefd.

Highland Park Whisky: een rijke en complexe Scotch
De extreem exclusieve 54 Year Old (Afbeelding: Highland Park)

Maar volgens de makers is hij intens rijk, zoet en complex. Intrigerende aroma’s van exotische lychee en aromatische kamfer, vintage eikenhout en delicate turf. Warme specerijen – gemalen komijn en korianderzaad – komen op en verdwijnen om geurige tonen van zomerroos en jasmijn te onthullen, met een hint van honingachtig kiwi fruit en pistache biscotti. Zoet en kruidig aan het eind, houtige noten maken plaats voor een aanhoudende fluistering van zoete fenegriek en heideachtige turfrook. Door zijn zeldzaamheid en uitzonderlijke kwaliteit wordt Highland Park 54 Year Old beschouwd als een collector’s item en is het zeer gewild bij whiskyliefhebbers en verzamelaars over de hele wereld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.