Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort met oorlogsserie van true crime-legende

Netflix scoort met een ambitieuze oorlogsdocuserie van Joe Berlinger, de voor een Oscar genomineerde documentairemaker achter meerdere true crime-hits. Maak kennis met Hitler and the Nazis: Evil on Trial.

Nog elk jaar worden er alleen in Nederland al tientallen boeken over de Tweede Wereldoorlog uitgebracht, vaak in de aanloop naar 4 mei. Het is een belangrijk hoofdstuk van de geschiedenis dat eindeloos blijft fascineren. Van individuele verzetsverhalen en onderduikverslagen tot vervoerende analyses van beslissende veldslagen.

Hitler and the Nazis: Evil on Trial op Netflix

Ook in documentairevorm blijft WOII-voer voor een eindeloze barrage aan oorlogsdocumentaires. Helaas is het in dat aanbod vrij lastig om de pareltjes eruit te vissen, tussen alle door goedkope Amerikaanse televisiezenders haastig in elkaar gezette archiefbeeld-compilaties.

Gelukkig lijkt het erop dat Netflix deze week het goede voorbeeld geeft met een gloednieuwe Original. Dan hebben we het over Hitler and the Nazis: Evil on Trial, een gloednieuwe docu-serie die nu in zijn geheel op de streamingdienst staat. Netflix zoomt uit voor een uitgebreide verkenning van de opkomst en de val van het Derde Rijk.

Dat doet documentairemaker Joe Berlinger aan de hand van de Neurenbergprocessen en de ooggetuigenverslagen van de Amerikaanse journalist William L. Shirer, die al toen de nazi’s aan de macht kwamen in Berlijn zat, en van daaruit verslag deed voor het Amerikaanse publiek. De beste man is tevens de auteur van The Rise and Fall of the Third Reich, een standaardwerk in de academische wereld.

True crime-koning

Terug naar Berlinger, de man achter deze nieuwe Netflix Original. Ook hij is niet de minste naam: Netflix sloot een meerjarendeal met de documentairemaker, die met onder andere Paradise Lost en The Ted Bundy Tapes een aantal van de meest populaire true crime-documentaires van de afgelopen decennia op zijn CV heeft staan. Sterker nog: met de misdaad-docu Paradise Lost 3: Purgatory werd de Amerikaan zelfs genomineerd voor een Oscar.

Dan lijkt een documentaire over het Derde Rijk opeens vrij random, maar dat is zeker niet het geval, aldus Berlinger zelf: “Toen ik een tiener was, werd ik blootgesteld aan een aantal van de Holocaust bevrijdingsbeelden die in de show zitten. En zoals elke jongere die deze beelden ziet, was ik absoluut geschokt. Na het zien van deze beelden raakte ik geobsedeerd door het idee dat als ik in die tijd geboren was, ik opgepakt en vermoord zou zijn.”

Sterker nog, het was het begin van zijn filmcarrière: “Ik wilde dus begrijpen hoe zulk kwaad ooit had kunnen plaatsvinden, zozeer zelfs dat ik Duits ging studeren en de taal vloeiend sprak. Dat leidde tot een kans om te werken voor een Amerikaans reclamebureau in hun kantoor in Frankfurt, waar ik in de tv-commercials terechtkwam – daar werd ik verliefd op filmmaken.”

Waarschuwing voor nieuwe generatie

Hitler and the Nazis: Evil on Trial bestaat uit zes afleveringen van een uur, die nu al direct alle zes op Netflix te streamen zijn. De urgentie achter het project was significant; de productie kwam deels tot stand door een onderzoek uit 2018 van de Conference on Jewish Material Claims Against Germany, waarmee werd ontdekt dat twee derde van de millennials niet weet wat Auschwitz is. “Dit is het juiste moment om dit verhaal opnieuw te vertellen voor een jongere generatie als een waarschuwend verhaal, en op een wereldwijde schaal,” aldus Berlinger.

Dan ben je bij Netflix in ieder geval aan het juiste adres. Er zijn nog geen reviews van Hitler and the Nazis te vinden, maar met de reputatie van Berlinger zit dat waarschijnlijk wel snor. Wist je trouwens dat je de Oscar-winnende beste (oorlogs)documentaire van vorig jaar gewoon gratis kunt streamen?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.