Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe oorlogsserie met 8 op IMDb nu in Nederland te streamen

Nederlandse liefhebbers van het betere oorlogsverhaal zijn een parel rijker, al ga je daarvoor waarschijnlijk wel een nieuw abonnement moeten afsluiten. De nieuwe oorlogsserie The Tattooist of Auschwitz scoort overal.

De beste oorlogsserie van de afgelopen weken staat namelijk niet op Netflix, Disney+ of HBO Max, maar op het vrij nieuwe SkyShowtime. Een streamingdienst met een verrassend degelijk aanbod en een vooralsnog zacht prijsje, zoals we je onlangs al lieten zien. Van het recentere Oppenheimer tot oude toppers als Gladiator en Scarface: de dienst doet niet onder voor de concurrentie.

Oorlogsserie The Tattooist of Auschwitz

Ook wat nieuwe exclusieve producties betreft laat SkyShowtime zich dit jaar flink gelden. Sinds afgelopen week kun je namelijk The Tattooist of Auschwitz streamen, een op een waargebeurd verhaal gebaseerde oorlogsserie die overal hoge ogen gooit. De dramaserie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Heather Morris. 47 talen en miljoenen verkochte exemplaren later is het controversiële boek nu dus eindelijk voorzien van een adaptatie.

The Tattooist of Auschwitz vertelt het tragische levensverhaal van Lale Sokolov, opgetekend na vele gesprekken met de Holocaust-survivor. Morris, van origine een toneelschrijfster, wilde eigenlijk een filmscript pennen, maar koos uiteindelijk toch voor de boekvorm. Met groot succes, dus.

Lale Sokolov blikt terug

Nu is het verhaal alsnog vertolkt door acteurs, maar in serievorm in plaats van op het witte doek. Pulp Fiction-acteur Harvey Keitel speelt een bejaarde Lale Sokolov, die terugblikt op zijn leven. Een bijzonder tragisch leven: de Slowaakse Jood belandde in 1942 in het kamp Auschwitz-Berkenau. Een gruwelijk vernietigingskamp waarin de jonge Keitel enkel wist te overleven dankzij de rol die hij er speelde: onder dwang moest hij zijn medegevangenen tatoeëren. Een radartje in het proces dat de Joden ontmenselijkte.

De jonge versie van Sokolov wordt gespeeld door Jonah Hauer-King, die je waarschijnlijk kent uit het geprezen Little Women, van Barbie-regisseur Greta Gerwig. Wanneer de jonge Slowaakse Jood het dreigt op te geven, wordt zijn leven gered door een ontmoeting die zijn leven voor goed verandert: Gita, een medegevangene, geeft hem hoop. “We moeten blijven leven, wat er ook voor nodig is,” vertelt ze de jonge Lale in de trailer voor The Tattooist of Auschwitz. Hans Zimmer en topscores

Over trailers gesproken: die verklapten ook een gigantische troef die de makers van de oorlogsserie in handen hebben. Niemand minder dan Oscarwinnaar en filmlegende Hans Zimmer heeft namelijk de soundtrack voor The Tattooist of Auschwitz gecomponeerd. Voeg daar een origineel nummer van Barbra Streisand aan toe en je hebt duidelijk een show die voor goud gaat. Is dat ook gelukt? Nu de show op SkyShowtime te streamen is, kunnen we daar een oordeel over gaan vellen. Rotten Tomatoes, een platform waar recensies van critici worden verzameld, heeft een voorlopige overkoepelende score aan de oorlogsserie toegekend: 76 procent. Dat houdt in dat 76 procent van alle verzamelde reviews van journalisten The Tattooist of Auschwitz een voldoende gaf. Niet slecht, maar ook niet denderend.

De consensus vat de algemene kritiek vrij goed samen: “The Tattooist of Auschwitz is een dramatisering van wreedheid en de wispelturigheid van het geheugen die moeilijk is om naar te kijken. Het is dramatisch ongelijk, maar ontegenzeggelijk aangrijpend.”

Te zoetsappig? Reviews gaan los

Melissa Camacho van Common Sense Media is lyrisch: “Deze verfilming van de populaire roman, deels overlevingsverhaal en deels liefdesverhaal, belicht de complexiteit van Holocaust-gerelateerde schuldgevoelens van overlevenden en vertelt het verhaal van een Joods koppel dat liefde vindt in een nazi-vernietigingskamp.”

The Guardian is veel minder positief: “The Tattooist of Auschwitz is een drama dat de vraag oproept of fictie ooit een passend antwoord op de Holocaust kan zijn; op basis van dit bewijs, misschien niet.”

Het is opvallend pittig om een rode draad in de negatievere recensies te vinden, maar de meeste reviewers lijken over de zoetsappige kern van de oorlogsserie te vallen: de relatie tussen Sokolov en Gita, neergezet op een manier die er zo dik bovenop schijnt te liggen dat het voelt alsof je een vliegveldromannetje aan het lezen bent.

8.0 op IMDb

Laat je daardoor echter vooral niet afschrikken. The Tattooist of Auschwitz scoort na meer dan vijfduizend beoordelingen van kijkers een dikke 8.0 op IMDb. Bovendien is er voor elke negatieve recensie wel een criticus te vinden die het een van de meest aangrijpende oorlogsverhalen van de afgelopen vijf jaar noemt. Je kunt nu zelf gaan ontdekken aan welke kant jij staat, want alle zes de afleveringen van de oorlogsserie staan nu ook in Nederland op SkyShowtime.

Trek in een degelijke oorlogsserie, maar geen zin om nog een streaming-abbo af te sluiten? Check dan de nieuwste oorlogsserie van Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.