Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix heeft hit en ophef te pakken met vrouwelijke Narcos

Netflix heeft opnieuw een tophit te pakken met Griselda, de vrouwelijke Narcos. De misdaadserie scoort topcijfers, maar de zoon van de Colombiaanse drugskoningin valt over een opvallend detail.

Sofia Vergara laat zich van een compleet andere kant zien in de gloednieuwe misdaadserie Griselda. De Modern Family-actrice speelt de Colombiaanse drugsbarones Griselda Blanco, die in de jaren 80 een drugskartel in Miami runde. Geen flauwe sitcom-humor, maar een acteer-tour-du-force waar je U tegen zegt, gemaakt door het team achter Narcos.

Netflix scoort tophit met Griselda

En met succes. De zesdelige Netflix Original was afgelopen weekend de best scorende show op die streamingdienst. Ook daarbuiten weet Griselda te scoren. Op Rotten Tomatoes pakt de misdaadserie een ijzersterke 88 procent. “Vergara’s optreden werpt een scherp licht op hoe onderbenut ze is geweest in haar carrière,” concludeert IndieWire.

Ook wordt vaak de vergelijking met Narcos gemaakt. “Voor fans van Narcos is het bekend terrein, tot aan de gestileerde camerabewegingen en montagekeuzes toe.”

Nepneus

De enige factor waar zowel kijkers als critici overvallen is de nepneus die Vergara draagt. Sure, daardoor lijkt ze meer op de echte Griselda, maar doordat we weten hoe Vergara er bijvoorbeeld in Modern Family uitzag, heeft het vooral een afleidend effect. Dan maar niet geheel een-op-een op de real deal lijken, zouden we zeggen.

Zoon van drugsbarones is boos

Hoe dan ook heeft Netflix dus duidelijk een dijk van een nieuwe misdaadserie in handen. Alleen is de familie van Griselda zelf daar allesbehalve blij mee. Haar zoon probeerde in de aanloop naar de première al een stokje voor de hele show te steken, zonder succes, en uitte zijn ongenoegen de afgelopen dagen tegenover een Britse tabloid.

Griselda misdaadserie netflix narcos 5
De neppe naast de echte Griselda (Afbeelding: Netflix / WikiCommons))

“Mijn moeder was een prachtige vrouw en het is absurd dat veel mensen zeggen ‘nee, je moet meer op een drugsverslaafde lijken’. Het feit dat ze haar ‘lelijk’ noemen, beledigt me echt,” aldus Michael Blanco, ondertussen gretig zijn eigen boek over zijn moeder aanprijzende. “Mensen zien de politiefoto’s en gaan daar gewoon van uit. Maar als je mijn boek leest, zie je dat mijn moeder in haar jeugd de porseleinen pop werd genoemd. Burgemeesters, gouverneurs en politici in verschillende landen probeerden mijn moeder het hof te maken… Zelfs hier in de Verenigde Staten. Ze was de crème de la crème.”

‘Ster en koningin’

“Ze was altijd al een mooie vrouw. Nu is het natuurlijk zo dat 26 jaar gevangenis iemand ouder maakt. En mijn moeder was zo gewend aan verwennerij en ze was zo gewend aan haar onderhoud… Ze was geen heilige, maar ik zal je iets vertellen… Mijn moeder was een ster en een koningin,” vervolgt haar zoon.

Ehm, we hebben het hier wel over een drugsbarones die in haar hoogtijdagen de ‘Black Widow’ en ‘Cocaine Godmother’ werd genoemd, en tevens veroordeeld werd voor het laten vermoorden van meerdere vijanden. Dat je dan over het uiterlijk van je ‘koningin’ begint… Ach ja.

Meer misdaadvermaak

Afijn, neusprothese en koningin of niet, Griselda is nu in zijn geheel op Netflix te streamen. Heb je de show al helemaal afgekeken en ben je op zoek naar een andere misdaadserie om verslaafd aan te raken? Check dan ook deze thriller-serie met onze eigen Matt Damon.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.