Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

5 details die niemand zag in Succession, Emmy-winnaar van 2024

Succesion is de grote winnaar van de Emmy Awards 2024. Dat het een goede serie is, stond allang buiten kijf. Deze vijf details onderstrepen dat nog eens met een dikke viltstift.

Naast Succession is The Bear (FX), met ook zes Emmy’s, de andere grote winnaar. Die eveneens geniale serie gaat over de gelauwerde chefkok Carmy, die terugkeert naar zijn geboortestad Chicago, waar hij de broodjeszaak van zijn overleden broer overneemt. Kijktip op Disney+.

Succession grote winnaar Emmy Awards

Maar de ogen waren vooral gericht op de sterren van Succession, een serie die draait om de fictieve familie Roy, eigenaren van een wereldwijd mediaconglomeraat. Een Shakespeariaanse tragedie in de miljardairsbubbel van New York.

5 details in Emmy 2024-winnaar Succession die je sowieso gemist hebt
Matthew Macfadyen, Sarah Snook en Kieran Culkin met hun Emmy (Afbeelding: ANP)

Succession pakte de Emmy voor het vierde en laatste seizoen in de categorie beste dramaserie. Ook Kieran Culkin (beste acteur in een drama), Sarah Snook (beste actrice) en Matthew Macfadyen (beste bijrol) vielen in de prijzen. De drie wonnen vorige week ook al een Golden Globe.

Geniale details die zelfs de Shakespeare-kenner mist

Dat Succession een geniale serie is, heb je met eigen ogen kunnen zien. En anders vertelt de Emmy-regen in 2024 genoeg. Maar kende je onderstaande details?

Greg het grootste ei

Met een lengte van 2 meter is publiekslieveling Nicholas Braun veruit de grootste acteur van de cast. Deels daarom lijkt de rol van de stuntelende, ongemakkelijke neef hem op het lijf geschreven. Maar de geniale Greg ‘The Egg’ zou aanvankelijk door Kieran Culkin gespeeld worden, een van de kleinste acteurs uit de cast met een lengte van 1 meter 70.

succession emmy
(Afbeelding: HBO Max)

Niet de producers van Succession, maar Culkin zelf vond dat Roman Roy veel beter bij hem paste, en gelijk kreeg hij. Kieran Culkin is niemand minder dan Macaulay Culkin, grote ster van de nineties-kaskraker Home Alone, waarin ook Kieran een rolletje had.

succession, hbo max
Kieran Culkin in Home Alone (Afbeelding: 20th Century Studios)

Brian de koning

Niet toevallig wordt Succession vaak vergeleken met een Shakespeareaanse tragedie. Schrijver en bedenker van de HBO Max-serie Jesse Armstrong haalde naar eigen zeggen de inspiratie bij King Lear, een toneelstuk over een oude koning die zijn rijkdom onder drie dochters wil verdelen en daarbij tot waanzin gedreven wordt. Je voelt al aankomen wie een van de meest bekende King Lear-acteurs was? Brian Cox inderdaad, die er zelfs een volledig boek aan heeft gewijd.

hbo max, brian cox, king lear, succession
(Afbeelding: Methuen Drama)

Shiv Murdoch

Al lijkt het zo, de Roy-dynastie is niet gebaseerd op de Australische mediamagnaat Ruport Murdoch en zijn familie. Toch hebben enkele leden zich al laten ontvallen fan te zijn van de grote Emmy-winnaar van 2024. Inclusief dochter Elisabeth Murdoch, wiens echtgenoot aan Brian Cox vroeg om Shiv Roy wat minder hard aan te pakken tijdens de HBO Max-serie.

hbo-max-succession
Elisabeth Murdoch vindt dat Shiv Roy wel heel veel gelijkenissen telt (Afbeelding: Wikimedia)

Connor de stokoude broer

Oudste broer Alan Ruck (Connor) is in werkelijkheid slechts tien jaar jonger dan vader Brian Cox (Logan). Ruck is ook 31 jaar ouder dan Sarah Snook, die zus Shiv Roy vertolkt.

succession, hbo max
Vader en zoon (Afbeelding: HBO Max)

Logan de Frans-Canadees

Oorspronkelijk zou Logan Roy uit het Frans-Canadese Québec afkomstig zijn. Maar op aanraden van Brian Cox zelf veranderden de producers van Succession zijn thuisland naar Schotland, waar de acteur eveneens vandaan komt. Er schiet nog één restant over van het aanvankelijke idee: Roy is oud-Frans voor ‘koning’ (tegenwoordig ‘roi’).

Bekijk hier alle winnaars van de Emmy Awards 2024!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.