Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze hot hatch-occasion is jouw eerste auto voor 4.000 euro

Bij Manners passeren geregeld Ferrari’s en Porsches de revue. Leuk, maar dergelijke pk-monsters liggen ver buiten budget van jonge autofanaten. Daarom besteden we vandaag aandacht aan de Fiat Panda 100HP. Een betaalbare hot hatch-occasion die nu een leuke eerste auto vormt voor jonge autoliefhebbers.

Nou ja, hot? Je zou de kleine Italiaan beter een warm hatch kunnen noemen. Mocht de 100HP-aanduiding het nog niet verklapt hebben: deze versie heeft 100 pk. Niet bijzonder veel, maar de 1.4-liter viercilinder is daarmee wel een stuk sterker dan de andere motoren waarmee deze tweede generatie Panda geleverd werd. Die produceren tusen de 54 en 70 pk.

Fiat Panda 100HP als vlotte eerste auto

Vergeet daarbij niet dat de auto zelf slechts 950 kilogram weegt en dat is gunstig voor het weggedrag. Van 0 naar 100 kilometer per uur duurt 9,5 seconden en de topsnelheid ligt op 185 kilometer per uur. Daarmee is de Fiat Panda 100HP nog altijd niet snel te noemen, maar het is vlot genoeg. Zeker als 18-jarige heb je met deze occasion als eerste auto niets te klagen.

Fiat Panda 100HP 100 HP occasion hot hatch tweedehands auto
(Afbeelding: Autowereld / Autoservice Apeldoorn)

Daar komt bij dat de Fiat een stoere uitstraling biedt. Zo staat de Fiat 500 100HP lager, heeft-ie andere bumpers en sportief ogende wielen. Een eerste auto waarvoor je je niet hoeft te schamen.

Goedkope occasion

Bovendien is de mini-hot hatch uiterst betaalbaar. Waar je voor deze drie hot hatchbacks al gauw 10.000 euro betaalt, vind je de Fiat Panda 100HP als occasion al vanaf minder dan 4.000 euro op verkoopsite Gaspedaal.nl. Zo ook dit rode exemplaar uit 2007 met 173.000 kilometer op de teller.

Fiat Panda 100HP 100 HP occasion hot hatch tweedehands auto
(Afbeelding: Autowereld / Autoservice Apeldoorn)

Veel luxe vind je niet aan boord van de Fiat, maar de auto is wel voorzien van cruise control, airco en elektrisch verstelbare spiegels. In dit geval tref je zelfs een trekhaak aan de achterkant waarmee je tot 800 kilogram mag trekken. Daar gaat het echter niet om. Met je eerste auto wil je lol maken en in deze Fiat Panda 100HP-occasion kan dat.

GTI-versie van betaalbare Volkswagen is hot hatch voor EV-fans

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.