Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 29 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

3 betaalbare hot hatch-occasions met veel pk en weinig gewicht

Praktisch, snel en compact, dat zijn hot hatches in een notendop. Niet voor niets dat dit type auto mateloos populair is. Gelukkig zijn er daardoor genoeg snelle hatchbacks als occasion te vinden.

De keuze is reuze op de tweedehandsmarkt. Toch blijven het liefhebbersauto’s en dat uit zich soms in het prijskaartje. Voor levende legendes zoals de 205 GTi moet je vandaag de dag dan ook al diep in de buidel tasten.

Moderne en betaalbare hot hatches

Daarnaast is deze held uit de 80s en 90s niet bepaald rijk uitgerust. Daarom zijn de drie hot hatches die wij geselecteerd hebben niet alleen snel en betaalbaar, maar ook van de gebruikelijke moderne gemakken voorzien.

1. Mini Clubman 1.6 JCW – 211 pk

Allereerst de Mini Clubman. Als John Cooper Works-uitvoering werd dit exemplaar uit 2008 geleverd met een 211 pk sterke 1.6-liter viercilinder. De aanbieder wil 9.350 euro voor deze hot hatch zien.

betaalbare hot hatch hatchback hatches hatchbacks occasion occasions
(Afbeelding: Autowereld / Auto’s en Co B.V.)

Op de teller staan wel al ruim 192.000 kilometer. Logischerwijs zul je meer moeten betalen voor een model met minder ervaring. Desalniettemin een leuke en betaalbare hot hatchback met veel opties zoals een panoramadak, stoelverwarming en keyless entry.

2. BMW 130i – 265 pk

Op het eerste oog lijkt deze BMW 1-serie een tikkeltje saai. Maar schijn bedriegt, want onder de kap vind je een heuse 3.0-liter zes-in-lijn. Een zescilinder in de neus van een hatchback, dat vind je haast nergens anders.

betaalbare hot hatch hatchback hatches hatchbacks occasion occasions
(Afbeelding: AutoTrack / Autoservice St-Hubert)

Dat maakt deze hot hatch uniek in zijn soort. Dit grote motorblok ligt in de lengterichting, waardoor het vermogen ook nog eens naar de achterwielen gestuurd wordt. Vermogen heeft-ie overigens meer dan genoeg: 265 pk en 315 Nm aan koppel. Wij vonden een handgeschakeld exemplaar voor 8.950 euro.

3. Ford Fiesta ST – 200 pk

Een tik moderner is deze Ford Fiesta ST uit 2017. Daar betaal je dan ook meer voor dan de andere hot hatches uit deze lijst: 16.495 euro. Daar krijg je dan niet per se meer vermogen voor terug. De 1.6-liter vierpitter is met 200 pk de minst krachtige motor in dit rijtje.

betaalbare hot hatch hatchback hatches hatchbacks occasion occasions
(Afbeelding: Autowereld / Derksen Automotive)

Je betaalt dan ook voor zijn jonge leeftijd. Sinds de hot hatch zes jaar geleden uit de fabriek rolde, heeft-ie nog geen 90.000 kilometer afgelegd. Daarnaast is de genoemde Fiesta ST die in het Achterhoekse Varsseveld te koop staat, voorzien van onder meer climate control, sportstoelen en verwarmde buitenspiegels.

Nog sterkere occasion

Vind je dit alles niet snel genoeg? Dan is deze betaalbare occasion met 720 pk sterke V10 wellicht meer naar jouw smaak. Eerder schreven we ook al over betaalbare luxe in deze tweedehandsauto en gebruikte elektrische auto’s voor een prikkie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.