Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

GTI-versie van betaalbare Volkswagen is hot hatch voor EV-fans

In 2024 komen al deze betaalbare EV-modellen op de markt. Helaas heeft geen daarvan sportieve aspiraties. Anders is dat voor de Volkswagen ID.2 GTI die iets later ten tonele verschijnt. Voor VW-liefhebbers een elektrische auto om naar uit te kijken.

In 2026 komt deze elektrische GTI, zo kondigt hoofdontwerper Andreas Mindt aan op Instagram. Het is opmerkelijk dat de Duitse autobouwer de iconische GTI-badge op een van zijn EV-modellen plakt. In eerste instantie zou de sportieve modellijn voor zijn elektrische auto’s GTX worden. Patentaanvragen voor een nieuw GTI-logo met een bliksemschicht erin verwerkt verklapten echter een poosje geleden al dat het toch nog niet gedaan is met het GTI-label.

Volkswagen ID.2 GTI als hot hatch-EV

“De Golf GTI werd onthuld op de Frankfurt Motor Show van 1975”, schrijft Mindt op Instagram. “Sindsdien hebben we meer dan 2,8 miljoen GTI-modellen verkocht. In 2026 zullen we een volledig elektrische versie van dit iconische model introduceren.”

Daarbij plaatst hij schetsen van de eerste generatie Golf GTI en de aankomende Volkswagen ID.2 GTI. Die laatste is een EV ter grootte van een moderne Polo, met de binnenruimte van een Golf, zo claimt het merk. Of de ID.2 wordt omgedoopt tot Golf of Polo, om zo die iconische modelnamen in leven te houden, of dat het ID.2 blijft (in lijn met de andere ID-modelnamen) is nog niet duidelijk.

Betaalbare elektrische auto

Begin dit jaar was Manners bij de onthulling van de ID.2all Concept, waar we met topman Thomas Schäfer spraken. Hij beloofde dat de aankomende Volkswagen ID.2 voor minder dan 25.000 euro op de markt zal komen en hintte zelfs op een andere EV voor minder dan 20.000 euro.

Volkswagen ID.2 GTI Golf Polo VW elektrische auto EV
(Afbeelding: Volkswagen)

Het is een belangrijk model voor VW, niet alleen omdat het zo samen met deze EV’s de strijd aan kan gaan met goedkope Chinese elektrische auto’s, maar ook omdat de reacties op de Volkswagen ID.2 overwegend positief zijn. Wellicht kan dit elektrische model het verkoopsucces worden dat de ID.3 had moeten zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.