Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze goedkope elektrische auto’s gaan Chinese merken bestrijden

Europa wordt overrompeld door Chinese EV’s. Nu slaan de traditionele merken terug met deze elektrische auto’s voor minder dan 25.000 euro.

Hoewel de goedkoopste elektrische op de markt de Dacia Spring Electric is, zijn het in de meeste andere segmenten Chinese EV-fabrikanten die het meeste bieden voor het minste geld. Denk aan de BYD Dolphin die je voor 29.990 euro oppikt of de grotere MG 4 die iets meer dan 32 duizend euro kost.

Goedkope elektrische auto’s op komst

Waar het C-segment erg druk is, zijn de Chinese EV’s nog niet oververtegenwoordigd in het B-segment. Dat is dan ook het gat dat veel Europese automerken willen vullen. Deze goedkope elektrische auto’s kunnen we binnenkort verwachten.

Volkswagen ID.2 – < 25.000 euro

In 2025 komt de Volkswagen ID.2 op de markt, een kleine hatchback met 450 kilometer actieradius. Volgens het merk is de elektrische auto zo compact is als een Polo, maar zo ruim als een Golf. Deze zal maximaal 25.000 euro kosten, zo beloofde Volkswagen-CEO Thomas Schäfer ons in onderstaande video.

Volkswagen ID.1 – < 20.000 euro

Dat is niet de enige auto die Volkswagen aankondigde. Tijdens de onthulling van het ID.2-studiemodel werd ook gesproken over een nog kleinere EV, die het merk poogt voor minder dan 20.000 euro op de markt te brengen. Mogelijk gaat deze de Volkswagen ID.1 heten.

Citroën ë-C3 – < 25.000 euro

Al veel eerder staat de Citroën ë-C3 op de agenda. De Fransozen presenteren deze maand de EV met een actieradius van 300 kilometer. Citroën, waar de Consumentenbond overigens niet van gecharmeerd is, belooft een prijskaartje van minder dan 25.000 euro. Om dat te bereiken, is de elektrische auto ontwikkeld op een nieuw, kostenefficiënt platform.

(Afbeelding: Citroën)

Fiat Panda EV – < 25.000 euro

Net als Citroën behoort ook Fiat tot autoconcern Stellantis. Net als Citroën komt dus ook Fiat binnenkort met een elektrische B-segmenter. De specificaties komen vermoedelijk overeen met de e-C3. Wel claimt Fiat-CEO Olivier Francois dat het model goedkoper wordt dan de elektrische auto’s van concurrerende merken. Het conceptmodel dat al in 2019 werd getoond, schetst een beeld van het mogelijke design van de nieuwe EV.

EV EV's Elektrische auto's elektrische auto betaalbaar betaalbare goedkoop goedkope China Chinese merken automerk
De Concept Centoventi. (Afbeelding: Fiat

Renault 5 – < 30.000 euro

Ook de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie werkt aan betaalbare elektrische auto’s. Zo verschijnt volgend jaar de Renault 5. Een kekke EV met een retro design. De Fransozen zeggen dat de R5 niet alleen minder moet kosten dan de Zoë (34.895 euro), maar ook dan de andere concurrenten.

Renault 5 R5 EV elektrische auto's auto goedkoop betaalbaar betaalbare
De nieuwe Renault 5 als conceptcar. (Afbeelding: Renault)

Nissan Micra – < 30.000 euro

Uiteraard is het goedkoper als de ontwikkelingskosten verspreid kunnen worden over zoveel mogelijk modellen. Om die reden komt van hetzelfde concern ook de elektrische Nissan Micra. Deze zal dezelfde techniek hebben, maar in een ander jasje.

Nissan Micra EV elektrische auto's auto goedkoop betaalbaar betaalbare
De toekomstige Nissan Micra als hot hatch. (Afbeelding: Nissan)

We testten Lucid Air-EV en de goedkoopste variant is onze favoriet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.