Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het meest onbetrouwbare automerk volgens de Consumentenbond

Je leest vaak over de meest betrouwbare auto’s, maar wat is nou het meest onbetrouwbare automerk? Tipje van de sluier: de clichés zijn waar, als we de Consumentenbond mogen geloven.

In een onderzoek hebben specialisten namens de Consumentenbond op verschillende punten gekeken naar de betrouwbaarheid van auto’s en merken. Franse automerken scoren slacht, terwijl Japanners en Zuid-Koreanen bovenaan staan.

Eerst even aandacht voor de auto’s met de minste problemen. Bovenaan de lijst staat de Mitsubishi ASX, met een score van 9,3. Slechts 1 procent van de rijders is in 2022, het jaar waarin de studie is gedaan, stilgevallen met deze auto. Minder ernstige problemen komen ook nauwelijks voor.

Renault Scénic is de minst betrouwbare auto

Ook de de Mazda CX-3 (9,2), de nieuwe Peugeot 208 (9,1), de huidige Volkswagen Polo (9,1) en de Suzuki Celerio (9,0) scoren hoog op betrouwbaarheid. Geen verrassing dat de Japanners zo goed scoren, die staan al jaren bekend als betrouwbare autobouwers. Niet voor niets zweert autoliefhebber Maarten van Rossem erbij. En van het automerk Volkswagen verwachten we ook al decennialang degelijkheid.

Door naar de meest onbetrouwbare auto van allemaal, de Renault Scénic (2012 – 2015). Deze wagen scoort een tenenkrommende 1,0. Ook niet best is de Renault Mégane (2012 – 2016) met een 2,2.

Citroën is het meest onbetrouwbare automerk

Toch is Renault niet meest het onbetrouwbare automerk. Dat is Citroën, met een totaalscore van 6. Daar net boven, met een 6,1, zitten Fiat, Ford en Renault. Opvallend in de lijst is dat Lexus niet bovenaan is geëindigd. In internationale onderzoeken is het Japanse premium merk meestal de topscorer, maar hier niet. Lexus deelt de achtste plek met Kia, beiden met een 7,5.

Japanse automerken zijn betrouwbaar

De meest betrouwbare automerken zijn geen verrassing. Suzuki voert de ranglijst aan, met een uitstekende score van 8,5. Mitsubishi en Subaru zitten Suzuki op de hielen, met respectievelijk een 8,4 en 8,3. Toyota (7,9) bezet de vierde plek, dus de Japanse auto-industrie mag trots zijn. Als je de op de Consumentenbond af gaat, komt jouw volgende auto uit Japan of Zuid-Korea.

Check ook deze heerlijke remake van de Citroën 2CV, een van de meest iconische auto’s ooit van het minst betrouwbare automerk. Ook interessant: deze veiling met honderd bizarre auto’s van Citroën en Peugeot. Tja, Fransen en auto’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.