Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Auto's & Motoren 20 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Deze spotgoedkope elektrische auto uit China komt naar Europa

Chinees autofabrikant BYD brengt hun goedkope elektrische auto naar de Europese markt. Directeur Shu zegt dat de Seagull minder dan 20.000 euro gaat kosten.

Xi Jinping eindigde zijn eurotrip deze week in Hongarije. Dit is geen toeval, want hier moet de nieuwe autofabriek van BYD komen te staan. Door de goedkope elektrische auto’s in Europa van de lopende band te laten rollen, hopen de Chinezen importtarieven te omzeilen. De Europese variant van de Seagull, BYD’s goedkope elektrische auto, moet in 2025 te koop zijn.

BYD brengt goedkope elektrische auto naar Europa

De Europese Seagull krijgt een lengte van 3,78 meter en zal hiermee iets groter zijn dan het Chinese model. In China zijn er meerdere varianten op de markt, één met een actieradius van 305 kilometer en eentje die 100 kilometer verder komt. Althans, in theorie.

BYD Seagull goedkope elektrische auto
(Afbeelding: BYD)

In de praktijk komen ze meestal minder ver. De één heeft een 30 kWh-batterij en de ander een van 38 kWh. Beide varianten zijn uitgerust met een elektromotor van 74 pk.

Hooggespannen verwachtingen rondom Seagull

De Chinezen zijn ambitieus, want vóór 2030 willen ze Tesla van Elon Musk van de troon stoten als marktleider in Europa. Vorig jaar brachten ze hun goedkope elektrische auto al naar Zuid-Amerika, onder de naam BYD Dolphin Mini. Hier groeide hij direct uit tot de best verkochte elektrische auto van Brazilië.

(Afbeelding: BYD)

Of de Seagull dit ook in Europa gaat klaarspelen, durven we nog niet te zeggen. Met een verwachte verkoopprijs van iets onder de 20.000 euro (in Brazilië is hij voor omgerekend 18.700 euro verkrijgbaar) zal de Seagull hier niet de goedkoopste elektrische auto op de markt zijn. De Dacia Spring is immers nóg goedkoper. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de ontknoping rondom de BYD Seagull, want volgend jaar staat hij naar verwachting al bij de dealer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.