Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Auto's & Motoren 24 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Rijden mannen of vrouwen beter auto? Onderzoekers zijn eruit

Mannen zijn allang niet meer het sterke geslacht. We presteren slechter op school, zijn vaker eenzaam en plegen meer zelfmoord dan vrouwen. Het enige waarin we nog steeds beter zijn is autorijden… toch?

Achteruit inparkeren, hellingproefje doen, bochtje draaien met één hand aan het stuur. Autorijden is een van de weinige dingen die mannen beter kunnen dan vrouwen. Daarom zitten we altijd achter het stuur, terwijl onze vrouwen op de bijrijdersstoel in hun make-up doos zitten te turen (of doen ze andere dingen? Letten we nooit op).

Onderzoekers vergelijken rijgedrag mannen en vrouwen

Toen ons een onderzoek naar het rijgedrag van mannen en vrouwen van Motivaction en Interpolis onder ogen kwam, wisten we natuurlijk wat hier uit zou komen.

Het geslacht dat het veiligste rijdt, bij de minste ongelukken betrokken is en de beste keuzes maakt in het verkeer is … DE VROUW?!

Motivaction: ‘Vrouwen kunnen beter autorijden dan mannen’

Volgens het onderzoek van Motivaction denken mannen wel dat ze goede en veilige bestuurders zijn, maar laten de data zien dat dit niet zo is. Procentueel geven dubbel zoveel mannen aan dat ze de afgelopen drie jaar betrokken zijn geweest bij een verkeersongeval dan vrouwen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om frontale botsingen, het achterop rijden bij een andere auto of het verliezen van de macht over het stuur.

Mannen te zelfverzekerd tijdens het autorijden

Juist ons overmatige zelfvertrouwen is volgens de onderzoekers de oorzaak van de oververtegenwoordiging van mannen bij auto-ongelukken.

Als mannen een ietwat krappe parkeerplek zien, gaan ze er vaak (in 66% van de gevallen) alsnog voor − met alle risico’s van dien. De meeste vrouwen (59%) rijden liever een blokje om. Ook kiezen we in groteren getale (72% van de mannen tegenover 56% van de vrouwen) voor een snelle maar lastige route dan voor een langzame, makkelijke route. Tot slot zetten vrouwen eerder de radio uit als ze iets moeilijks moeten doen, zoals inparkeren.

We moeten bekennen: dit klinkt allemaal herkenbaar. Waarschijnlijk rijden vrouwen inderdaad een stuk veiliger dan mannen. Of saaier, zo kun je het natuurlijk ook zien.

Meer weten over rijgedrag mannen en vrouwen?

Nog niet genoeg vernederd als man of nog niet genoeg gejubeld als vrouw? Of kijk je graag naar Victor Mids? In al deze gevallen heeft Interpolis een paar filmpjes voor je klaarstaan waarin het verschil in rijgedrag tussen man en vrouw nog eens wordt uitgelegd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.