Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 15 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Steeds meer eenzame single mannen, vrouwen worden gelukkiger’

Het aantal eenzame single mannen neemt snel toe. Dit is de conclusie van een recent Amerikaans onderzoek. Dat terwijl ongetrouwde vrouwen zonder kinderen juist tot de gelukkigste subgroep behoren.

Vrouwen kunnen niet met mannen leven, en ook niet zonder. Toch? Nou, behalve dan dat vrouwen prima zonder mannen kunnen leven, zo blijkt. Don’t shoot the messenger, dit zijn de conclusies van onderzoeken.

Onderzoek: steeds meer eenzame single mannen

Het betreffende onderzoek is vorige week gepubliceerd in Psychology Today. Vrouwen lijken collectief te beseffen dat veel single mannen niet echt de moeite waard zijn.

“Jongere mannen en mannen van middelbare leeftijd behoren tot de meest eenzame generatie ooit. En het zal waarschijnlijk nog erger worden”, aldus psycholoog Greg Matos, die het onderzoek citeert. “Dit is niet hoe ik persoonlijk naar relaties kijk, maar desalniettemin een realiteit. In de afgelopen dertig jaar zijn mannen een groter deel gaan uitmaken van die groeiende groep langdurig alleenstaanden. En hoewel je niet per se een relatie hoeft te hebben om gelukkig te zijn, zijn mannen doorgaans gelukkiger en gezonder als ze een partner hebben.”

Dating-apps en nieuwe standaarden

Volgens de psycholoog komt dit grotendeels “doordat datingmogelijkheden voor heteroseksuele mannen afnemen naarmate de normen voor gezonde relaties toenemen” en “door een kloof in relatievaardigheden”. Hij noemt drie trends.

Dating-apps: “Dating-apps zijn een enorme aanjager van nieuwe romantische connecties. Het enige probleem is dat meer dan 62% van de gebruikers wereldwijd uit mannen bestaat en dat veel vrouwen overweldigd zijn door het aantal opties dat ze hebben. De concurrentie op het gebied van online daten is hevig en toevallige ontmoetingen met mogelijke partners zijn zeldzamer dan ooit. ”

Nieuwe standaarden: “Met zoveel opties is het niet verwonderlijk dat vrouwen steeds selectiever worden. Bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar hoor ik terugkerende normen. Ze geven de voorkeur aan mannen die emotioneel intelligent zijn, goed kunnen communiceren en vergelijkbare waarden delen.”

Relatievaardigheden: “Voor single mannen betekent dit een kloof in relatievaardigheden. Als dit niet wordt aangepakt, zal die kloof waarschijnlijk leiden tot minder datingmogelijkheden, minder geduld voor slechte communicatieve vaardigheden en langere perioden van single zijn. Het probleem voor mannen is dat emotionele verbondenheid de levensader is van gezonde, langdurige liefde. Emotionele verbinding vereist alle vaardigheden die gezinnen hun jonge jongens nog steeds niet consequent aanleren.”

Single vrouwen zonder kinderen gelukkiger dan ooit

Het onderzoek waarin naar voren komt dat er steeds meer eenzame single mannen zijn, sluit aan bij een eerder onderzoek van professor Paul Dolan van de London School of Economics. Hij concludeert dat ongetrouwde vrouwen zonder kinderen de gelukkigste mensen van allemaal zijn. Lees daarover meer via Business Insider.

Om hen te behagen, heeft Matos nog wel een tip voor eenzame single mannen. “Werk aan je mentale gezondheid en gevoel voor eigenwaarde. Respecteer je interne wereld en opvattingen, om effectief je gevoelens te kunnen uiten. Intimiteit, romantiek en emotionele connectie moet je zien als een waardevolle besteding van tijd en moeite.”

❗ Het onderzoek over eenzame single mannen is in Amerika uitgevoerd, het onderzoek naar gelukkige single vrouwen in Groot-Brittannië. De conclusies gelden dus niet een-op-een voor Nederlanders. Wel zeggen de resultaten iets over westerse landen in het algemeen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.