Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 15 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Formule 1-auto gespot op snelweg, maar wie reed erin?

Op een snelweg in Tsjechië is een Formule 1-auto of een bolide die er behoorlijk op lijkt gespot. Niet achterop een trailer, maar rijdend op de snelweg.

Een paar jaar geleden is de auto ook al gespot op de snelweg tussen de Tsjechische steden Příbram en Dobříš. Ook toen doken er filmpjes op. De politie hield een 45-jarige verdachte aan die onder zijn straffen uitkwam, doordat de bestuurder dankzij de helm niet geïdentificeerd kon worden.

Is het überhaupt wel een Formule 1-auto?

De F1-auto die op de snelweg reed, is waarschijnlijk geen auto die ooit in een wedstrijd heeft meegereden. De raceauto lijkt volgens getuigen op de Ferrari F2004 waarmee Michael Schumacher reed in 2004. Er racete tussen 1990 en 2009 echter niemand met nummer ‘7’ bij Ferrari. Het lijkt hier dus om een replica te gaan.

Het is sowieso niet duidelijk of het dan de replica van een Formule 1-auto is. Op social media beweren sommige racefans ook dat het om een auto uit de GP2 gaat, waarschijnlijk van Dallara.

10.000 dollar aan boetes

Replica of niet, de ‘Formule 1-auto’ mag in deze hoedanigheid niet op de snelweg rijden. De straffen die de vorige keer niet toebedeeld werden aan de verdachte bestonden uit een rijverbod van maximaal een jaar plus 10.000 dollar aan boetes

Formule 1 in Zandvoort krijgt vleugje metal tijdens volkslied

Opvallend is dat de Tsjechische politie de vorige keer niemand heeft gepakt. Een F1-auto heeft immers bijna niemand in de garage staan. Desondanks is het, als je genoeg geld hebt, niet onmogelijk om een dergelijke bolide te bezitten.

Formule 1-auto’s worden wel eens verkocht

Zo wordt de auto van Michael Schumacher aangeboden op een veiling. Naast de absurde geschatte opbrengst, 6 tot 8 miljoen dollar, is het ook opvallend dat de auto inclusief motor wordt geleverd. Vaak ontbreekt de krachtbron als een Formule 1-auto in de verkoop gaat. De bolide heeft nog geen nieuwe eigenaar. De veiling vindt 20 augustus plaats.

formule 1 ferrari, michael schumacher, 1998, te koop, sotheby's, duur
(Afbeelding: Sotheby’s)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.