Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 11 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Formule 1 in Zandvoort krijgt vleugje metal tijdens volkslied

De Formule 1 in Zandvoort krijgt dit jaar een vleugje symfonische metal. Niemand minder dan Floor Jansen, frontzangeres van de Finse symfonische metalband Nightwish, gaat tijdens de Formula 1 Dutch Grand Prix 2022 het volkslied zingen.

Vorig jaar was het Davina Michelle die gevraagd was voor het volkslied, prins Bernhard op de knieën kreeg en uiteindelijk toch tegen betaling zong.

Floor Jansen zingt volkslied in Zandvoort

Dit jaar is het dus het Floor Jansen, die op zondag 4 september vlak voor de start van de Formule 1-race in Zandvoort het Nederlandse volkslied zingt. Dat is vandaag bekendgemaakt op Radio 538. De zangeres wordt muzikaal begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Zij volgt daarmee Davina Michelle op die tijdens de editie vorig jaar het Wilhelmus ten gehore bracht.

“Ik ben enorm vereerd dat ik ons volkslied mag voordragen tijdens dit wereldwijde evenement”, laat de zangeres weten. “Formule 1 heb ik nooit op de voet gevolgd, maar ik heb veel respect voor de gedrevenheid en focus van iedereen, en die van Max Verstappen in het bijzonder. Ik hoop dat het volkslied voordragen de coureurs en fans in Zandvoort net zoveel energie zal gaan geven als mij.”

Van symfonische metal naar het Wilhelmus

Floor Jansen bespeelt al jarenlang grote, internationale stadions als zangeres van Nightwish, wereldwijd een van de grootste bands binnen de symfonische metal. In Nederland stond ze laatst nog extra in de belangstelling vanwege haar deelname aan het programma Beste Zangers. Daarin voerde ze met operazanger Henk Poort een unieke versie van The Phantom of the Opera op. Ook won ze de Nederlandse Popprijs 2019.

Jan Lammers, sportief directeur van circuit Zandvoort, kijkt uit naar het optreden van de zangeres. “Floor Jansen spreekt, met haar geweldige stem, wereldwijd een hele grote doelgroep aan van nieuwe en bestaande fans. Ze is als geen ander in staat om het Wilhelmus vol trots aan de wereld te laten horen.”

Formule 1 Dutch Grand Prix 2022

Geen Viaplay of F1 TV Pro? Weet dan dat de Formule 1 in Zandvoort dit jaar gratis te volgen is op de publieke televisie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.