Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 21 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Feder-docu van maker Maradona en Senna verrast met RT-score

Asif Kapadia neemt geen genoegen met B-garnituur uit de sportwereld. Na Diego Maradona en Senna is er nu een Amazon Prime Video-documentaire over tennislegende Roger Federer. De scores op Rotten Tomatoes onder het publiek beloven veel, terwijl recensenten verrassend gereserveerd zijn.

Documentairemaker Asif Kapadia heeft meerdere awards op zijn schoorsteenmantel staan, waaronder een Oscar voor de documentaire Amy (2015). Ook op muzikaal vlak doet hij inderdaad niet aan B-artiesten. Maar we gaan terug naar de sportwereld, met ‘s werelds meest galante tennisser ooit, zowel op als buiten de baan.

Nieuwe docu Federer: Twelve Final Days

Federer: Twelve Final Days is een documentaire met beelden die oorspronkelijk waren bedoeld voor privégebruik. Asif Kapadia heeft het laatste hoofdstuk vastgelegd van de legendarische tenniscarrière van Roger Federer.

Federer zelf, zijn familie en zijn drie belangrijkste rivalen Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray spelen de hoofdrol. Klinkt goed, maar is de docu een vergelijkbaar epos als Diego Maradona en Senna?

In de schaduw van Diego Maradona en Senna

Nou, niet echt. Een leven met rafelrandjes zoals dat van Maradona of een veel te kort leven zoals dat van Senna is an sich al beter documentairemateriaal dan dat van de bescheiden Roger Federer die nog nooit iets heeft fout gedaan.

Bovendien is het kijkje achter de schermen behoorlijk afgeschermd. Een van de meest kwetsbare momenten in de documentaire is wanneer Federer het verkeerde overhemd draagt tijdens een fotogesprek. Neemt niet weg dat de documentaire heerlijk wegkijkt. En om Theodore Roosevelt maar eens te citeren: ‘Comparison is the thief of joy‘.

65 procent op Rotten Tomatoes

Onder het publiek scoort de docu van Asif Kapadia wel de volle 100% op Rotten Tomatoes. Maar onder recensenten is de score toch wel verrassend laag. Waar Diego Maradona en Senna respectievelijk 90% en 93% scoren, moet Federer: Twelve Final Days het doen met 65%.

Maar oordeel vooral zelf: Federer: Twelve Final Days is nu te streamen op Amazon Prime Video.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.