Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 11 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

China neemt Rolls-Royce bij de neus met elektrische Zeekr 009

De Chinese autoproducent Zeekr laat een nieuwe elektrische MPV (multi-purpose vehicle) zien. Het design van de elektrische auto heeft wat weg van een Rolls-Royce. En dan vooral de neus.

Het merk Zeekr ken je misschien nog niet. Het bedrijf is onderdeel van het concern Geely, waar onder andere Volvo, Polestar, Lynk & Co en Lotus onder vallen. Ditmaal toont het bedrijf geen grote SUV of bijzonder studiemodel, maar een ruime MPV.

Elektrische MPV met Rolls-Royce neus

Het ontwerp van de zevenzits elektrische auto doet je wellicht denken aan dat van een Rolls-Royce. In tegenstelling tot de Britse bolides is de grille van de EV echter gesloten. Er zit immers geen radiateur achter de lamellen die met zijn koelwater een dikke twaalfcilinder op bedrijfstemperatuur houdt. Het geraamte is voorzien van 154 LED-lampjes, die de auto ook in het donker een bijzonder voorkomen geven.

Zeekr 009 is een elektrische MPV met Rolls-Royce neus
De neus van de Zeekr 009 lijkt erg op dat van een Rolls-Royce. (Afbeelding: Zeekr)

Vierkant en hoekig, dat is de vormtaal van de elektrische aangedreven MPV. Van de koplampen tot aan de stijl van het dak, alles is rechttoe rechtaan. Enkel de wielkasten, kleine spoiler en plooiing over de zijkant van de auto zorgen voor enige speelsheid op het langgerekte plaatwerk.

Zeekr 009 is een elektrische MPV met Rolls-Royce neus
(Afbeelding: Zeekr)

Ook binnenin komt de geometrie terug. Hoewel je – door de ramen – pas een klein deel van het interieur kan zien, staat de minimalistische vormgeving met een groot infotainmentscherm en drie zitrijen vast. De luxe stoelen zijn door het merk al vaker gebruikt.

Nog weinig details over de Zeekr 009

Op dit moment is er nog weinig bekend over de elektrische MPV met Rolls-Royce-neus. Naar verluidt is het model meer dan 5,2 meter lang, ruim 2 meter breed en 1,86 meter hoog. Het rijbereik ligt volgens de NEDC-methode op zo’n 700 kilometer. Welke accu de elektrische auto aan boord heeft en hoeveel vermogen de MPV krijgt, laat de fabrikant in een later stadium weten.

Zeekr 009 is een elektrische MPV met Rolls-Royce neus
(Afbeelding: Zeekr)

Volgens de geruchten maakt de elektrische MPV zijn debuut tijdens de Chengdu Motor Show in China. Deze beurs gaat 26 augustus van start.

Eerste elektrische Rolls-Royce heet Spectre en dit is slechts het begin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.