Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de goedkope ‘Chinese Rolls-Royce’ die naar Nederland komt

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, het merk Hongqi. Toch kan de fabrikant een belangrijke speler worden op de Nederlandse markt met deze goedkope ‘Chinese Rolls-Royce’, beter bekend als de Hongqi E-HS9.

De eerste Europese exemplaren rijden al in Noorwegen rond, maar het merk kennen we met name als de ‘Chinese S-Klasse’, ‘7-Serie’ of ‘Rolls-Royce Cullinan’, waarin politieke leiders in Azië rondgereden worden. Hongqi is immers een merk van het Chinese staatsbedrijf FAW Group.

Hongqi E-HS9: de ‘Chinese Rolls-Royce Cullinan’

Het Chinese premiummerk komt dus naar Nederland. Hoewel de auto qua design wat weg lijkt te hebben van de Rolls-Royce Cullinan, is de prijs een stuk aantrekkelijker.

Hongqi E-HS9, Chinese Rolls-Royce, Nederland
(Afbeelding: Hongqi)

In Noorwegen kost een Hongqi E-HS9 omgerekend net geen 62.000 euro. Een flink prijskaartje, al valt dit bedrag mee als je ziet wat je ervoor krijgt. En ter vergelijking: de prijs van een Rolls-Royce Cullinan in Nederland start in 2022 bij een slordige 456.959 euro.

Niet zo snel, wel volledig elektrisch

De standaardversie van de Hongqi E-HS9 heeft een aandrijflijn die goed is voor 440 pk. Dit vermogen komt voort uit twee elektromotoren. Hiermee sprint de grote SUV in 6,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

Hongqi E-HS9, Chinese Rolls-Royce, Nederland
(Afbeelding: Hongqi)

De elektromotoren worden van energie voorzien door een 84 kWh accupakket. Hiermee kun je volgens WLTP 396 kilometer rijden. De ‘Chinese Rolls-Royce’ is ook verkrijgbaar met een 99 kWh-accupakket, waarmee je 465 kilometer zou kunnen rijden. Voor deze versie betaal je in Noorwegen omgerekend 70.000 euro. Naast een grotere accu krijg je dan ook meer vermogen. Dankzij de 552 pk sprint deze kolos in 4,9 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

Gigantische SUV

Naast een redelijke actieradius en vermogensafgifte, heb je voor 62.000 euro ook gewoon een flinke kolos op de oprit staan. De SUV is 5,2 meter lang, 2,0 meter breed en 1,73 meter hoog. De grote buitenmaten zorgen ervoor dat de auto plaats biedt aan zeven personen.

Eerste elektrische vliegtuig komt eraan, aldus Rolls-Royce

Het uitrustingsniveau van de Hongqi E-HS9 is afhankelijk van welke uitvoering je neemt en komt vanzelfsprekend niet in de buurt van een Rolls-Royce Cullinan. Echter, de auto heeft een luxe voorkomen dat er op het oog ‘premium’ uitziet.

Hongqi E-HS9 interessant voor Nederland

Of de Hongqi E-HS9 in werkelijkheid ook zo premium aanvoelt, gaan we merken. De Chinese Rolls-Royce komt namelijk naar Nederland. Hoeveel de auto hier exact gaat kosten, is nog onbekend. Wanneer hij hier naartoe komt, is ook nog niet duidelijk. In 2020 werd 2022 geroepen, we gaan het zien. Dat het model aantrekkelijk geprijsd is voor zijn ruimte en uitrusting, is in ieder geval een ding dat zeker is.

Hongqi E-HS9, Chinese Rolls-Royce, Nederland
(Afbeelding: Hongqi)

Eerste elektrische Rolls-Royce heet Spectre en dit is slechts het begin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.