Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto met grootste range rijdt in één ruk naar Oostenrijk

Welke elektrische auto die je nu kunt kopen heeft de grootste actieradius? Welnu, dat is de Lucid Air. Je rijdt in één ruk naar Berlijn en dan kun je gerust een aantal keer verkeerd rijden. Ook haal je Oostenrijk. Op papier.

Toen de elektrische auto nog niet zo lang bestond, was range anxiety een nieuwe aandoening. Dat is kort gezegd de angst dat je in je EV geen lange afstanden kunt rijden. Dan was er ook nog laadstress, maar dat is met de laadtijd van de Lucid Air ook verholpen.

Elektrische auto met de grootste actieradius

Nou heb je de actieradius die vanuit de fabriek wordt gecommuniceerd en de geteste actieradius. We gaan in dit artikel uit van de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) uit de fabriek. In dat geval wint de Lucid Air, met een actieradius van 883 kilometer. Ondergetekende gaat ieder jaar vanuit Amsterdam naar Schruns (Oostenrijk) op wintersport, en dat kan in theorie op de kilometer af zonder tussenstop. Ware het niet dat je van de WLTP-test altijd gemiddeld 40 tot 70 kilometer moet aftrekken. Dan nog haal je op een volle accu de Oostenrijkse grens.

Naast een grote actieradius laadt de accu van de Lucid Air ook snel op. Na 15 minuten laden heb je alweer een actieradius van 400 kilometer. Met een vermogen van 828kW (1126 pk) en een nul-tot-honderdsprint van 2,7 seconden is het ook nog eens een krachtige elektrische auto.

Wat kost de Lucid Air?

Je koopt een Lucid Air vanaf 83 duizend euro (660-725 kilometer actieradius), maar de elektrische auto met de grootste range koop je vanaf 1 ton. Eerder lagen deze prijzen wat hoger.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.