Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 24 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit koop je voor de gemiddelde huizenprijs in de duurste gemeente

De huizenprijzen in Nederland liggen per woonplaats nogal uiteen. In Bloemendaal wordt gemiddeld het meest betaald. Maar wat koop je in de duurste gemeente, voor de gemiddelde (landelijke) verkoopprijs van een woning?

Op zoek naar een woning tegen een gemiddelde verkoopprijs? Wel zo handig om dan te weten wat je per maand gaat betalen. Dit zijn je maandlasten bij een hypotheek van 416.000 euro.

De gemiddelde huizenprijs

De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning was over heel 2023 zo’n 416.000 euro. Maar kijken we naar de uitschieters, dan liggen de huizenprijzen in Nederland ver uit elkaar. De Noord-Hollandse gemeente Bloemendaal komt als duurste uit de bus, met een gemiddelde transactieprijs van 1.088.800 euro voor een bestaande koopwoning.

In de Groningse gemeente Pekela werd er gemiddeld het minst voor een bestaande koopwoning betaald. Daar lag de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning op een bedrag van 215.800 euro.

Benieuwd naar de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in jouw gemeente? Het gehele overzicht van alle gemeentes in Nederland vind je op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wonen voor 4 ton in Bloemendaal

Stel dat je een budget hebt van de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in Nederland, dan heb je een budget van 416.00 euro. Een flinke smak geld, maar wat koop je voor dat bedrag in de duurste gemeente van Nederland? Wij struinen Funda voor je af.

Via Funda worden er momenteel 26 koopwoningen aangeboden in Bloemendaal. Wat blijkt? Slechts één van deze woningen wordt aangeboden met een vraagprijs onder de gemiddelde landelijke transactieprijs van 416.000 euro.

Voor dat bedrag koop je geen instap-klare woning. (Tenzij je van tocht en sterk verouderd bloemetjesbehang houdt.) Wat je wel koopt is een woning van 62 vierkante meter mét tuin. Daarmee komt de gemiddelde vierkantemeterprijs van deze woning uit op een bedrag van 6.452 euro.

Mooijekind Vleut Makelaar Haarlem
(Afbeelding: Funda / Mooijekind Vleut Makelaar Haarlem) (Afbeelding: Funda / Mooijekind Vleut Makelaar Haarlem)

Aan het huis moet dus het nodige gebeuren, maar dan heb je wel een zogenoemd ‘karakteristieke’ benedenwoning.

Dit koop je voor de gemiddelde huizenprijs in de duurste gemeente-Funda
(Afbeelding: Funda / Mooijekind Vleut Makelaar Haarlem) (Afbeelding: Funda / Mooijekind Vleut Makelaar Haarlem)

Het aanbod in onze duurste gemeente is dus beperkt met een budget van 416.000 euro, maar mocht je zin hebben om de handen uit de mouwen te steken, dan wordt dit wellicht je nieuwe thuis.

Liever ruimer wonen? In Ter Apel koop je een riante villa voor dezelfde prijs als een Amsterdamse postzegel.

Riante villa in Ter Apel nu even duur als Amsterdamse postzegel

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.