Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 5 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit koop je voor gemiddelde huizenprijs in goedkoopste gemeente

Het afgelopen kwartaal is de Nederlandse woningmarkt nog krapper geworden, stelt makelaarsorganisatie Makelaarsland vandaag. Kopers moesten in de maand mei ruim 445.000 euro neertellen voor een woning. Maar wat koop je voor die gemiddelde huizenprijs, in de goedkoopste gemeente van Nederland?

Om precies te zijn werd er gemiddeld 445.430 euro betaald voor een koopwoning in mei, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april van dit jaar was dat nog 435.984 euro en in maart 2024 was dat 432.061 euro.

Gemiddelde huizenprijs in Nederland

De genoemde bedragen zijn het gemiddelde van de verkochte woningen in de genoemde maanden. De prijs is dus deels afhankelijk van de plaats van de verkochte woningen en is niet gecorrigeerd voor bijvoorbeeld het aantal vierkante meters.

Maar niet overal in Nederland is zo’n vierkante meter hetzelfde waard, blijkt uit gegevens van de Hypotheker. Maandelijks houden zij de gemiddelde vierkante meterprijs van de duurste en goedkoopste gemeenten in Nederland bij. Amsterdam blijkt veruit de duurste gemeente met een gemiddelde vierkante meterprijs van 7.187 euro. Op de tweede plaats volgt gemeente Laren met een gemiddelde prijs van 6.317 euro per vierkante meter en op plaats drie staat Bloemendaal met een gemiddelde vierkante meterprijs van 6.053 euro.

Zo werd er in Amsterdam een appartement van slechts 17 (!) vierkante meter aangeboden tegen een vraagprijs van 250.000 euro. En ondanks de krapte op de woningmarkt blijkt dat voor velen toch echt te gek, want de woning staat al sinds oktober 2023 te koop.

Door naar Pekela

Kijken we naar de goedkopere regionen van ons land, dan blijkt de Groningse gemeente Pekela de goedkoopste plek wat betreft de vierkante meterprijs. Daar betaal je gemiddeld 1.995 euro voor een vierkante meter woonoppervlak.

Daarna volgt het Limburgse Kerkrade met een vierkante meterprijs van 2.040 euro en op de derde plaats vinden we Eemsdelta (eveneens gelegen in Groningen) met een prijs per vierkante meter van 2.119 euro.

Huis kopen in de goedkoopste gemeente

Terug naar de goedkoopste gemeente, Pekela. Want wat kun je daar kopen tegen de huidige gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning van ruim 445.000 euro? Behoorlijk veel, zien we op Funda. Bijvoorbeeld een instapklare vrijstaande woning, gebouwd in 1918 met een woonoppervlak van 137 vierkante meter. Vraagprijs? 425.000 euro. Voor dat bedrag koop je een perceel van ruim 800 vierkante meter en heb je drie slaapkamers. Daarnaast heb je een idyllische bruggetje voor de deur én een voordeur inclusief glas-in-lood details.

Voor zo’n instapklaarmodel betaal je wel flink meer dan de gemiddelde vierkante meterprijs in Pekela: voor deze woning betaal je namelijk 3.102 euro per vierkante meter.

Villa in Nieuwe Pekela

Voor nog minder koop je het onderstaande huis, gerust een villa te noemen. De woning ligt op een ruim perceel van maar liefst 2.545 vierkante meter, inclusief een eigen stuk bos. Genoeg om een kleine camping op te zetten. De woning is volledig gerenoveerd en beschikt over twee luxe badkamers. Prijs per vierkante meter: 2.975 euro, wat uitkomt op een vraagprijs van 419.500 euro.

villa nieuwe pekela te koop voor gemiddelde huizenprijs
(Afbeelding: Funda)

Benieuwd wat je moet verdienen om in aanmerking te komen voor een hypotheek ter waarde van de gemiddelde koopwoning? Check de onderstaande lees-ook-link.

Dit salaris heb je nodig voor hypotheek op gemiddelde huizenprijs

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.