Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 4 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Het salaris als IKEA-medewerker en de riante bonusregeling

IKEA is het succesvolste exportproduct van de Zweden, en Zweden is het succesvolste land ter wereld. Pik je met een bijbaan bij IKEA een graantje mee van al dit succes, of buiten ze je uit als een Gotlands werkpaard?

Werken als medewerker bij IKEA heeft zowel leuke als niet leuke kanten. Leuk: je kunt er gratis potloden stelen (weten we nog van die ene Hyves-groep van vroeger), je mag met een computerprogramma andermans huis inrichten, je kunt makkelijk een paar uurtjes ‘verdwijnen’ in een vergeten deel van het magazijn voor een dutje. Niet leuk: je moet allerlei Zweedse namen uit je hoofd leren, je ziet geen daglicht. Eindstand: 3-2 voor leuk. Laten we eens kijken welke vacatures voor een baan zonder diploma er openstaan en wat het salaris is.

Veel vacatures als parttime-verkoopmedewerker IKEA zonder diploma

De meest laagdrempelige vacature bij IKEA is er een als parttime-verkoopmedewerker zonder diploma, in één van de dertien Nederlandse IKEA-filialen. Hoewel, laagdrempelig? In de vacaturetekst voor de IKEA in Breda staat dat je er in deze bijbaan ‘een topsport van maakt om onze klanten te helpen’. Teamleider Pascal komt ook aan het woord: ‘Doordat we ons als team écht gezamenlijk inzetten voor de beste klantbeleving is het werken bij IKEA oprecht heel leuk.’ Zelf krijgen we een ondraaglijke jeuk van deze klant-is-koning-en-we-vinden-het-ook-nog-superleuk-nederigheid, maar in het echt zal het wel meevallen. 

De concrete werkzaamheden komen erop neer dat je op één van de afdelingen van IKEA rondloopt (zoals ‘Textiel’, ‘Decoratie’ of ‘Verlichting’) en zichtbaar bent voor klanten die vragen hebben. 

Het riante salaris van een bijbaan bij IKEA

Het salaris van een IKEA-medewerker verschilt per rol die je vervult. Voor de bijbaan in Breda als parttime-verkoopmedewerker verdien je tussen de 1500 en 1550 euro bruto per maand, op basis van 24 uur per week. Per uur komt dit neer op ongeveer 16 euro. Niet slecht voor een bijbaan. Zeker niet als je de secundaire arbeidsvoorwaarden erbij telt.

Je krijgt 8 procent vakantiegeld, een dertiende maand én een collectieve bonusregeling, die uit een bedrag van maximaal 150% van een maandsalaris per jaar bestaat. Daarnaast geven ze je ook een fiets om naar je werk te gaan of een reisabonnement voor in het OV. Tot slot mag je met 15 procent personeelskorting shoppen bij je werkgever. Dát zijn nog eens secundaire arbeidsvoorwaarden.

In Utrecht zijn de kaarten iets anders geschud. Hier krijg je als medewerker op de afdeling ‘Koopjeshoek en duurzaamheid’ een all-in uurloon van 16,84 euro per uur. Het vakantiegeld en de dertiende maand zitten daar al bij inbegrepen, maar de bonus nog niet. De overige arbeidsvoorwaarden zijn hetzelfde als in de andere vacature.

Het salaris als verkoopmedewerker keukens

Tenslotte vinden we ook nog een vacature als verkoopmedewerker keukens, wederom in Breda. Bij deze functie ligt het uurloon een klein eurootje hoger. Het all-in salaris per uur is hier 17,81 euro; de rest van de voorwaarden zijn hetzelfde. Ook voor deze functie heb je geen diploma nodig.

Enthousiast geworden? Bekijk dan de site van IKEA voor alle vacatures die op dit moment openstaan.

Toch behoefte aan daglicht of een mooi uitzicht tijdens het werk? Check dan deze baan als kraanmachinist zonder opleiding. Betaalt nog veel beter.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.