Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Funda-huis van 17 m2 in Amsterdam te koop voor bizarre prijs

Wonen in het centrum van Amsterdam, niet ruim, maar wel ‘knus’? Dan is dit je kans. Het enige nadeel? Voor dit Funda-appartement mag je 250.000 euro neertellen. En daarmee kom je uit op een Amsterdamse vierkante meterprijs van een kleine 15.000 euro.

Kies jij liever voor duurzaam wonen in en een lap grond van bijna 1.000 vierkante meter? Dan is het beter om uit de stad te vertrekken. Naar een Funda-optrekje mét feestkelder nabij Nijmegen voor 359.000 euro bijvoorbeeld. Maar we dwalen af.

Huizenmarkt op Funda samengevat in 17 m2

Mocht je geen fan zijn van toeristen, dan is dit wellicht niet de locatie voor jou. We hebben het hier namelijk over een Funda-vondst in hartje Amsterdam: de Brouwersgracht. En die locatie heeft een prijskaartje. Dit appartement van 17 (!) vierkante meter heeft een vraagprijs van 250.000 euro.

Voor die prijs koop je een studio – opgeknapt, dat wel – en woon je in een monumentaal pand. Maar veel ruimte heb je dus niet. De woonkamer, ook in gebruik als keuken en slaapkamer, kent afmetingen van 3,34 bij 4,07 meter. Daarmee komt de leefruimte uit op nog minder dan de genoemde 17 vierkante meter. Je leeft in deze Funda-parel op een oppervlakte van iets meer dan 13,5 vierkante meter.

De prijs per vierkante meter

Met deze afmetingen komt dit stulpje in Amsterdam uit op een vierkante meterprijs van 14.706 euro per vierkante meter woonoppervlak. Naast je eventuele hypotheek betaal je ook nog een maandelijkse bijdrage van 135 euro per maand aan servicekosten.

Gemiddelde prijs per m2 in Amsterdam

Met een gemiddelde vierkante meterprijs van bijna 15.000 euro ligt de vraagprijs van dit Funda-appartement zelfs voor Amsterdamse begrippen hoog. In deze buurt, de Driehoekbuurt in Amsterdam, is de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter 8.730 euro. In vergelijking met de rest van Amsterdam betaal je voor deze studio ruim twee keer zoveel voor een meter woonoppervlak, dan gemiddeld in de hoofdstad.

De gemiddelde vierkantemeterprijs in Amsterdam ligt in 2024 op een bedrag van 7.187 euro, meldt De Hypotheker. Daarmee is Amsterdam de duurste gemeente van Nederland als het gaat om de prijs per vierkante meter. De goedkoopste gemeente is het Groningse Pekela. Daar ligt de vierkantemeterprijs op een bedrag van 1.995 euro.

Mocht je dus in de hoofdstad op zoek zijn naar een koopwoning, dan kun je flink in de buidel tasten. Ben jij niet zo gebonden aan een locatie, maar wel op zoek naar een koophuis? Wellicht wordt deze woning in Zweden jouw nieuwe thuis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.