Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 3 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

De meest betrouwbare auto van 2023 en de occasion-prijs

Het Britse AutoExpress deed onderzoek naar de meest betrouwbare auto en daar rolde een top tien uit. De nummer één lichten we vandaag uit als occasion.

De enquête werd gehouden onder Britse automobilisten. Daarin delen bestuurders hun ervaringen over auto’s die zij een jaar of langer in bezit hebben gehad. Het gaat om auto’s die nu als nieuw verkocht worden.

Top 10 meest betrouwbare gezinsauto’s

Tekenend is dat de zes best scorende gezinsauto’s van Japanse komaf zijn. Auto’s uit het land van de rijzende zon worden vaak geroemd om hun betrouwbaarheid en dat stereotype wordt door dit onderzoek weer eens bevestigd.

Plek Merk Model Betrouwbaarheidsscore
1 Subaru Outback 98,70%
2 Toyota Prius 98,13%
3 Mazda CX-5 97,76%
4 Lexus NX 97,20%
5 Nissan Leaf 96,69%
6 Lexus UX 96,60%
7 Skoda Kodiaq 96,46%
8 Kia Ceed 96,42%
9 Citroën C4 96,28%
10 Volkswagen T-Roc 96,08%

De meeste modellen uit deze top tien komen voor ons niet als een verrassing. Zo schreven wij eerder al over de haast onverwoestbare Mazda CX-5 en de inmiddels uiterst betaalbare Toyota Prius-occasion.

Subaru Outback als meest betrouwbare auto

De nummer één verbaasde ons wel enigszins. Hoewel Subaru ook Japans is, zijn het over het algemeen andere namen zoals Toyota, Lexus, Honda, Mazda en Suzuki waaraan wordt gedacht bij betrouwbaarheid. Dit onderzoek toont aan dat Subaru, in ieder geval met de Outback, wel degelijk in dat rijtje thuishoort.

Subaru Outback occasion onderzoek betrouwbare auto tweedehands auto
De huidige Subaru Outback als occasion. (Afbeelding: AutoTrack / Autobedrijf Zuithof)

Goed nieuws dus. Slechter nieuws is het prijskaartje van de Outback. Het marktaandeel van het Japanse merk is vrij klein in ons land, maar de Outback is nog wel nieuw te koop in Nederland. Je betaalt er minimaal 63.450 euro voor. Een flinke smak geld, maar je krijgt er wel een stoere vierwielaandrijver voor terug. Onder de kap ligt een 2.5-liter viercilinder boxermotor die een bescheiden 169 pk en 252 Nm koppel levert.

Betaalbaar als oudere occasion

Op de tweedehandsmarkt worden meerdere Subaru Outback-modellen aangeboden. Het huidige model vind je daar echter pas vanaf een kleine 53.000 euro. Nog altijd een bedrag dat niet iedereen zomaar ophoest. Goedkoper wordt het als je naar de vorige generatie Outback zoekt. Die wordt te koop aangeboden vanaf zo’n 20.000 euro. Is je dat nog altijd te duur? Dan heb je wellicht interesse in deze Japanse SUV die eveneens niet stuk te krijgen is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.