Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 30 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze extreem zuinige occasion is betrouwbaar en goedkoop

Brandstofkosten vormen een groot onderdeel van de kostenpost waar je als autobezitter mee te maken hebt. Een zuinige auto kan dus de nodige centen besparen. Een goed voorbeeld is deze iconische occasion: de Toyota Prius.

De eerste generatie Prius kwam eind jaren negentig op de markt. Het was echter de tweede generatie van de Toyota waarmee het model zijn cultstatus verwierf. Ook was deze generatie een stuk populairder: er werden tussen 2003 en 2009 net geen 1,2 miljoen modellen van verkocht, dat is bijna 32 keer zoveel als van de eerste generatie Toyota Prius zijn verkocht.

Betaalbare tweedehands auto

De iconische tweede generatie Prius vind je nu voor een habbekrats als occasion. Met hoge kilometerstanden zijn de Toyota’s al voor veel minder dan 5.000 euro te koop als tweedehands auto. Degelijkere exemplaren met minder dan twee ton op de klok beginnen bij zo’n 6.000 euro.

tweedehands auto auto's occasion occasions verbruik zuinig Toyota Prius
(Afbeelding: Autowereld / Maxx Auto)

Onder de kap is er geen variatie. De Toyota Prius was een voorloper wat betreft hybride aandrijftechnologie en dus wordt de 1.5-liter viercilinder ondersteund door een elektromotor. De 111 pk die de krachtbronnen samen genereren wordt naar de voorwielen gestuurd.

Toyota Prius als zuinige occasion

Goedkoop in aanschaf, goedkoop in onderhoud (want het is een Japanner) en ook nog zuinig, toch? Jazeker, het opgegeven verbruik is 4,3 liter benzine per 100 kilometer. Dat zijn getallen die je enkel in de zuinigste stadsautootjes terugziet. Puik werk voor een middenklasser.

tweedehands auto auto's occasion occasions verbruik zuinig Toyota Prius
(Afbeelding: Autowereld / Maxx Auto)

De kritische lezer zal stellen dat het opgegeven verbruik, zeker bij hybrides, geregeld flink afwijkt van het praktijkverbruik. Dat klopt, gelukkig is de occasion al decennia lang op de markt en dus zijn er talloze Toyota Prius-eigenaren die de verbruikclaims hebben getest.

Verbruik van 1 op 20 in de praktijk

Wat blijkt? Bij normaal rijgedrag is een gemiddeld verbruik van zo’n 5 liter per 100 kilometer gangbaar. 1 op 20 dus en daarmee is de tweedehands auto nog altijd uitermate zuinig. Een stuk beter dan de occasion waar ondergetekende in rijdt. Eveneens een cultheld, maar niet half zo zuinig als de Toyota Prius.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.