Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe thriller troeft 1917 af en is in één take opgenomen

Na de trucage van 1917 gaat het broertje van Spider-Man-regisseur Sam Raimi wél de klus klaren: hij is binnenkort te zien in een thriller die écht in één take is opgenomen. Maak kennis met Failure!

De oorlogsfilm 1917 viel aanvankelijk vooral op door de unieke stijl waarvoor Skyfall-regisseur Sam Mendes heeft gekozen. Voor de kijker lijkt het namelijk alsof de film in één keer is opgenomen.

De trucage van 1917

Een one-taker, een enkel shot. Grootmeester en cinematograaf Roger Deakins werd niet voor niets genomineerd voor de Oscar voor Beste Camerawerk. Toch zijn dat soort films zelden daadwerkelijk in één take opgenomen. Ook 1917 gebruikt continu special effects en andere vormen van trucage om je voor de gek te houden. De film zit tjokvol hidden cuts, overgangsmomentjes die je als kijker hopelijk niet doorhebt.

Van John Wick naar One Shot

John Wick-stuntman Scott Adkins maakte van die gimmick zelfs een complete film, nota bene genaamd One Shot. Een B-film die eind 2021 uitkwam, vol explosieve en vooral hersenloze actie. Maar ook voor One Shot geldt dat de film niet uit één take bestaat: de actiefilm is in twintig dagen gefilmd, in lange shots van zo’n tien minuten. Alsnog indrukwekkend, maar de actiefilm hangt nog steeds aan elkaar van de trucage. Filmmagie.

Failure! doet het wél

Zijn er dan films die wél echt alles in één take doen? Het is praktisch onmogelijk, maar later dit jaar komt er een thriller uit die het toch voor elkaar heeft gekregen.

Dan hebben we het over de gestoorde nieuwe thriller Failure! Een 87 minuten lange film die uit een enkele take bestaat. Geen trucage: de thriller is van begin tot eind in één keer opgenomen. Geen stiekem gedoe, geen geknip.

Broertje Spider-Man

Ted Raimi, het broertje van Spider-Man-regisseur Sam Raimi, speelt James, een man die een enorme schuld heeft bij de bank. Hij krijgt een uur de tijd om te kiezen tussen financial ruin of moord om zijn gezin te beschermen.

Naarmate de tijd, die in real-time vordert terwijl je de film kijkt, worden zijn huis en telefoon binnengedrongen door meerdere personages die hem in verschillende richtingen trekken. “Maar wie is echt en wie niet?”

Een minuut in het echt is dus ook een minuut in het verhaal van Failiure! Je volgt als het ware live de gebeurtenissen in de film, zonder knipjes, waardoor je des te intenser met James meeleeft. Een intrigerende insteek, waardoor de thriller op papier in ieder geval realistischer dan menig Hollywood-blockbuster kan worden.

Enorme uitdaging

De acteur, die meestal in horrorfilms speelt, zei onlangs het volgende over het project: “Ik las het script en het was behoorlijk radicaal. Het was één take, één shot. Ja, is dat niet bananas? Eén opname, dat is het idee. Het zijn dus 87 pagina’s. Het is in wezen een toneelstuk in drie aktes, zonder pauze.”

Een enorme uitdaging, die een compleet andere manier van acteren vergt. Raimi durfde de uitdaging naar eigen zeggen mede aan door zijn theateropleiding.

Vals spelen is geen optie

En als de take dan na veertig minuten fout gaat omdat iemand bijvoorbeeld zijn tekst vergeet? “Dan begonnen we weer helemaal opnieuw, op de eerste pagina,” zo zweert de acteur. Regisseur Alex Kahuam wilde niet valsspelen: “Er is geen editing, alles is één take.” Daar kan de ijzersterke oorlogsfilm 1917 nog een puntje aan zuigen.

Failure! een take thriller trailer
🌟 (Afbeelding: Marche du Film)

Dat is prijzenswaardig, maar een dergelijke prestatie staat natuurlijk totaal los van hoe goed de film uitpakt. Sterker nog: vaak gaan dit soort gimmicky insteken ten koste van de film zelf. De psychologische thriller gaat zijn debuut maken tijdens Frightfest 2023, een filmfestival van horrorfilms. Over een eventuele Nederlandse bioscooprelease is helaas nog niets bekend.

Frightfest

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.