Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

One Shot volgt 1917 met briljant camerawerk én John Wick-stuntman

One Shot gaat 1917 achterna op één vlak: het is een actiefilm die in één take is gefilmd. Daarvoor heeft de B-film de beste stuntmannen en martial arts-experts uit Hollywood ingeschakeld.

1917 was niet alleen indrukwekkend vanwege het verhaal, maar ook dankzij de manier waarop de oorlogsfilm is gefilmd. Middels slimme cinematografische trucjes lijkt het net alsof de gehele film uit één shot bestaat. Zonder knipjes.

One Shot: in één keer

Een dergelijke insteek kan een film compleet om zeep helpen. Een film die anderhalf uur of langer gedragen moet worden door één gimmick, wordt al snel saai.

Dat risico loopt One Shot ook, een aankomende actiefilm die uit één shot bestaat. Precies, zoals de naam al doet vermoeden.

One Shot volgt een elite-squad Navy SEALS. Ze hebben de opdracht gekregen om een gevangene te transporteren die opgesloten zit één van de geheime gevangenissen van de CIA. Klein probleem: ze worden belaagd door een groep opstandelingen.

Het beloofde plot mag je echter snel weer vergeten. One Shot laat met de eerste trailer al meteen zien dat het geen Oscar-materiaal probeert te zijn. Het plot is enkel een vehikel voor brute, strak gefilmde actie.

Stuntmannen en martial arts-experts

Dat is ook niet zo vreemd: de cast bestaat vrijwel volledig uit grote namen uit de stuntindustrie. De helden die het vuile werk opknappen in de grootste Hollywood-films, door op anonieme wijze de klappen op te vangen voor grote filmsterren.

Zij zijn de harde werkers die weken bezig zijn met het choreograferen van vechtscènes, om ze vervolgens in één of twee takes op te nemen als de camera’s draaien.

Terug naar One Shot. De cast bestaat onder andere uit Scott Adkins, Ashley Greene en Ryan Phillippe. Adkins is een graag geziene gast bij het YouTube-kanaal Corridor Crew, waar ze onder andere reageren op de beste stunts uit Hollywood-films. Adkins is een veteraan in dat werk, met onder andere Doctor Strange, John Wick en IP Man op zijn CV.

B-film, zoals het hoort

De regie is in handen van James Nunn, die praktisch enkel hersenloze actiefilms op zijn CV heeft staan. Het moge duidelijk zijn dat One Shot echt een B-film wordt. Maar dan niet per ongeluk, maar expres. De makers hebben er duidelijk veel plezier in en weten ook precies wat ze willen maken: een in één shot opgenomen spectaculair hoogstandje vol keiharde actie.

Niets meer, niets minder. En dat is wat precies wat soms is wat je wilt. Geen hoogvliegers, maar hersenloos en indrukwekkend popcornvermaak.

Check hieronder de eerste trailer. One Shot komt op 5 november digitaal uit. Voor zover we weten is de film enkel in Amerika in de bioscopen te zien. Heimwee naar 1917 na het zien van deze eerste beelden? Dan hebben we goed nieuws voor je.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.