Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 30 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De 10 duurzaamste bedrijven ter wereld en nummer 1 geloof je niet

Volgens een wereldwijde index is Amazon het duurzaamste bedrijf op de planeet anno 2023. Hoe komen ze bij deze verrassende nummer één? En welke multinationals vinden we nog terug in de top tien?

Het onderzoek werd uitgevoerd door Brand Finance, een grote speler in marktonderzoek naar de merkwaarde van grote bedrijven. Onlangs nam het bijvoorbeeld nog de 10 meest waardevolle Nederlandse merken onder de loep. Ditmaal bekeek het onderzoeksbureau welke internationale bedrijven ook wereldleiders zijn op het gebied van klimaat en duurzaamheid.

Het onderzoek van Brand Finance

Brand Finance ondervroeg 100.000 respondenten uit 36 landen over hun houding ten opzichte van 4.000 grote merken. Belangrijke kanttekening is dus dat het hier gaat om de wereldwijde perceptie van een bepaald merk. Uiteraard niet te verwarren met wat bedrijven daadwerkelijk voor het klimaat verrichten.

Gestoeld op drie factoren – duurzaamheid, sociale waardes en transparante bedrijfsvoering – zijn de volgende drie vragen voorgelegd.

 • Zet merk X zich in voor de bescherming van het klimaat?
 • Wordt merk X professioneel, ethisch en verantwoord geleid?
 • Levert merk X inspanningen voor de bredere samenleving?

Naast het beantwoorden van deze vragen, moesten deelnemers ook eigenschappen opsommen die ze associëren met de betreffende bedrijven.

De duurzaamste bedrijven ter wereld

Op basis van de gegevens uit die antwoorden kon Brand Finance een top tien samenstellen van de bedrijven die wereldwijd als duurzaamst worden beschouwd.

 1. Amazon
 2. Tesla
 3. Apple
 4. Google
 5. Microsoft
 6. WeChat
 7. Porsche
 8. TikTok
 9. State Grid Corporation of China
 10. Mercedes

Verrast? Je bent niet alleen. Amazon krijgt regelmatig kritiek over uiteenlopende zaken als arbeidsomstandigheden, de uitstoot die gepaard gaat met het bezorgen van pakjes en de vervuilende effecten van verpakkingen. Zelfs de marktonderzoekers voelden de noodzaak om de opmerkelijke gouden medaille voor Amazon toe te lichten.

Kanttekening bij Amazon

“Het is belangrijk om te herhalen dat de positie van Amazon aan de top van de de tabel geen beoordeling is van de algehele duurzaamheid van het bedrijf”, legt Brand Finance uit. “In plaats daarvan richtten we ons op perceptie. Ongeacht de staat van dienst van Amazon, is het duidelijk dat consumenten over de hele wereld vertrouwen hebben dat het bedrijf zijn negatieve ecologische impact minimaliseert.”

Geloof je niet dat Amazon als duurzaamste bedrijf ter wereld wordt geacht? Lees dan het volledige onderzoek van Brand Finance na. Of check welke wereldzeeën het superjacht van Jeff Bezos momenteel aan het vervuilen is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.