Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 20 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze betrouwbare en betaalbare Mazda-occasion voelt premium

Duitsland wordt vaak gezien als het land van de premium automerken. Toch kan Japan er ook wat van. De Mazda CX-5 is een betrouwbare occasion die hoogwaardig aanvoelt, maar relatief laag in prijs is.

De CX-5 is een SUV uit het C-segment. Qua grootte kun je hem vergelijken met bijvoorbeeld de BMW X1, Audi Q3 en Mercedes GLA. Toch doet de Japanner ook qua kwaliteitsbeleving niet al te veel onder voor de dikke Duitsers. Wie in een moderne Mazda stapt, zal zich verbazen over de kwaliteit. Aan alles merk je dat het geen simpel budget merk is.

Mazda CX-5 als betaalbare occasion

We hebben het vandaag over de eerste generatie CX-5. Deze verscheen in 2012 op de markt en was direct een hit. Doordat de auto, vooral bij zakelijke rijders, erg populair was, is er nu een ruim aanbod op de tweedehandsmarkt. Als occasion vind je modellen met een iets hogere kilometerstand vanaf zo’n 12.000 euro. Voor een Mazda CX-5 met iets minder kilometers (rond de 130.000) betaal je zo’n 15.000 euro.

Mazda CX-5 Occasion tweedehands auto betrouwbaar betaalbaar gezinsauto
Het interieur van de eerste generatie Mazda CX-5. (Afbeelding: Mazda)

Er is slechts één benzinemotor beschikbaar: een 2.0-liter viercilinder die goed is voor 165 pk en 210 Nm koppel. Meer dan voldoende in een degelijke middenklasse-SUV. Voor hedendaagse begrippen is het een relatief grote motor, wat met zich meebrengt dat het blok niet al te hard hoeft te zwoegen om de auto vooruit te krijgen.

Betrouwbare tweedehands auto

Dat brengt als voordeel met zich mee dat de Mazda CX-5 uiterst betrouwbaar is. Zo komt de Wegenwacht zelden problemen tegen bij de occasion. Af en toe komt de massakabel los, maar dat is doodeenvoudig (en vaak kosteloos) te verhelpen. Verder komt bij de alleroudste modellen heel af en toe voor dat de kachelradiator verstopt raakt. Desondanks is het volgens de Wegenwacht een uiterst betrouwbare auto.

Mazda CX-5 Occasion tweedehands auto betrouwbaar betaalbaar gezinsauto
(Afbeelding: Autowereld / Autobedrijf Rijkers)

Japanse degelijkheid vind je ook in deze vergelijkbare Nissan uit hetzelfde segment. Eveneens op de kop te tikken als betaalbare occasion. In Zuid-Korea weet men overigens ook hoe je deugdelijke auto’s bouwt. Deze ruime SUV wordt ook wel een Koreaans werkpaard genoemd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.