Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 29 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Topsnelheid nieuwe politieauto is lachertje voor boeven

De Nederlandse politie is uitgekeken op zijn Mercedes B-Klasse en kiest er dus voor om voortaan boeven te vangen in een BMW X1 en Ford Kuga. Maar hoe hard kunnen de nieuwe politieauto’s eigenlijk? Niet heel snel, maar wees gerust: de Audi A6 verdwijnt niet uit het wagenpark.

Na vijf jaar verloopt eind 2024 de deal met Mercedes, waarna de Nederlandse politie overstapt op BMW en Ford. De afgelopen maanden werden vier kandidaten van drie verschillende merken uitvoerig getest. Welke auto’s dat zijn, wil de politie niet vrijgeven, maar wel dat de BMW X1 en Ford Kuga als beste uit de test kwamen.

Topsnelheid nieuwe politieauto

De Ford Kuga wordt in Nederland enkel geleverd als plug-in hybride. Maar de politie heeft (nog) geen zin om constant met een stekker in de weer te zijn, en dus bestelt het de Kuga HEV. Dat is eveneens een hybride, maar dan zonder stekker. Deze uitvoering wordt op dit moment eigenlijk niet geleverd. Maar ja, voor een grote klant maakt Ford graag een uitzondering.

Ford Kuga BMW X1 Politie politieauto elektrische auto
(Afbeelding: Ford)

De Ford Kuga HEV heeft een 2.5-liter benzinemotor aan boord, die ondersteund door een elektromotor 190 pk produceert. Dit is voldoende voor een bescheiden 0 tot 100-sprint van 9,1 seconden en een topsnelheid van 196 kilometer per uur. Geen heel indrukwekkende cijfers. Voor de snelweg heeft de politie gelukkig nog de Audi A6 met een topsnelheid van 250 kilometer per uur.

BMW X1 van de politie

Binnenkort is die Audi bovendien niet meer de enige dikke Duitser in de politievloot. Ook de BMW X1 staat op de bestellijst, al weten we niet precies om welke uitvoering het gaat. De X1 is als diesel, benzine, hybride of zelfs volledig elektrisch te krijgen.

Ford Kuga BMW X1 Politie politieauto elektrische auto
(Afbeelding: De Telegraaf)

De minst krachtige variant (sDrive18i) heeft slechts 136 pk, doet 9,2 seconden over een sprintje naar de 100 kilometer per uur en heeft een topsnelheid van 208 kilometer per uur. De sterkste versie (xDrive30e) heeft 326 pk, sprint daarmee in slechts 5,6 seconden naar de 100 kilometer per uur, maar heeft gek genoeg een lagere topsnelheid van slechts 205 kilometer per uur.

De politie gaat komend jaar proefdraaien met enkele politie-BMW’s en Ford Kuga’s. Als de tevredenheid standhoudt, zet het daarna de krabbel onder een contract voor in totaal 1.100 auto’s, die je vanaf 2025 op de straat zult zien. De Telegraaf schat dat de aankoopsom tussen de 50 en 100 miljoen euro zal liggen.

Politie-EV’s op komst

Daar blijft het echter niet bij. De politie is ook nog op zoek naar een goede elektrische auto, die vanaf eind 2025 een derde van de politievloot kan vervangen. Hey oom agent, wat vindt u van deze EV met een ongekend grote actieradius?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.