Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 29 aug 2023
Leestijd: 1 minuut

Het vermogen van J.K. Rowling na 600 miljoen Harry Potter-boeken

Er zijn wereldwijd meer dan 600 miljoen Harry Potter-boeken verkocht en dat heeft de veelbesproken schrijfster J.K. Rowling een aardig vermogen opgeleverd. Een schets van haar rijkdom, die ze voor een groot deel ook weer heeft weggegeven.

Het vermogen van J.K. Rowling had overigens nog veel groter kunnen zijn. Ware het niet dat ze in de loop der jaren zeker 200 miljoen euro doneerde aan goede doelen. Daarnaast is ze oprichter van verschillende stichtingen, waarmee ze onder meer strijdt tegen seksueel geweld richting vrouwen.

Het vermogen van J.K. Rowling

Volgens de recente rijkenlijst van The Times is het vermogen van J.K. Rowling 875 miljoen pond. Omgerekend is dat met de huidige koers 1,02 miljard euro.

Met haar vermogen staat ze op positie 191 in de Sunday Times Rich List 2023; een soort Quote 500 van Groot-Brittannië, maar dan met iets meer sensatie gebracht. Op nummer één staat Gopichand Hinduja, een Britse zakenman die het Indiase conglomeraat Hinduja Group bestuurt.

Meer dan alleen 600 miljoen Harry Potter-boeken

J.K. Rowling heeft haar vermogen te danken aan de Harry Potter-boeken die ze schreef, waarvan er wereldwijd inmiddels meer dan 600 miljoen zijn verkocht. Dat kun je inderdaad gerust bestsellers noemen.

Maar naast de boeken heeft de geestesmoeder van Harry Potter natuurlijk ook fors verdiend aan de rechten voor de zeven originele films en de Fantastic Beasts spin-offs. Hiermee alleen zou ze volgens The Times al meer dan 230 miljoen euro hebben verdiend.

Schrijven onder pseudoniem Robert Galbraith

Tegenwoordig richt J.K. Rowling zich meer op fictie voor volwassenen, al zijn de Harry Potter-boeken natuurlijk ook niet alleen door kinderen gelezen. Zo voerde The Ink Black Heart, haar meer dan 1.000 pagina’s tellende zesde verhaal in de Cormoran Strike-serie, geschreven onder het pseudoniem Robert Galbraith, afgelopen jaar nog de bestsellerlijsten aan.

Check ook het vermogen van de rijkste Nederlander.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.