Felix Decavel
Felix Decavel LEGO 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

TU Delft ontwerpt LEGO-set die jij gratis kunt bouwen

De slimme koppen van de TU Delft zijn blijkbaar ook LEGO-fans. Dankzij eenvoudige bouwinstructies kun je nu zelfs gratis de Nuna 12 nabouwen: de Nederlandse zonneauto die deelneemt aan de World Solar Challenge.

Volgende maand in oktober schiet de jaarlijkse zonnerace opnieuw uit de startblokken in Australië. Maar de studenten van de TU Delft kunnen jouw LEGO-kennis zeker gebruiken.

TU Delft en de World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge is het wereldkampioenschap zonneracen. Om de twee jaar komen meer dan veertig teams van universitaire studenten van over de hele wereld in Darwin samen, om in vijf dagen volledig op zonne-energie van Noord- tot Zuid- Australië te racen.

LEGO, Nuna 12, TU Delft, world solar challenge, rechts
De échte Nuna 12 (Afbeelding: Brunel Solar Team)

Het Brunel Solar Team, bestaande uit 18 studenten van de TU Delft, doet al meer dan twintig jaar mee aan zonneraces over de hele wereld. Daarmee hebben ze de mogelijkheden tot innovatie in duurzaamheid en techniek op de kaart gezet. Zo wonnen ze van de tien keer dat ze meededen aan het wereldkampioenschap maar liefst zeven keer goud. Echter blijft de race ieder jaar een nieuwe uitdaging.

In 2019 vloog de voorganger van de Nuna 12 in brand en 2021 ging het kampioenschap niet door vanwege corona. De laatste keer dat de TU Delft op het hoogste schavotje stond was al 6 jaar geleden. Tijd om jouw LEGO-kennis dus voor goed te gebruiken en deze slimme koppen bij te staan.

De Nuna 12: een zonneauto uit LEGO

Wie weet stuit je wel op een design-foutje en kun je de studenten van advies voorzien. En gelukkig kan dit helemaal gratis. Want de TU Delft heeft geen LEGO-set uitgebracht, maar eerder bouwinstructies waarmee je met je eigen verzameling bouwstenen aan de slag kunt.

LEGO, Nuna 12, TU Delft, world solar challenge, rechts
(Afbeelding: TU Delft)

Je kunt de eenvoudige bouwinstructies downloaden op de website van het Brunel Solar Team. Toch meer fan van benzineslurpende snelheidsduivels? Neem dan plaats achter het stuur van deze volledig functionerende Bugatti Chiron, gemaakt uit 1 miljoen LEGO-blokjes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.