Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 15 mrt 2024
Leestijd: 6 minuten

Dit snuiven, spuiten en roken acteurs écht in films en series

Don Draper rookt zich suf in Mad Men, Tony Montana snuift zich kapot in Scarface, de Marvel-superhelden van Disney+ grijpen regelmatig naar de fles en ook in Peaky Blinders wordt er stevig gedronken en gerookt. Niet het echte spul, uiteraard. Dit roken, drinken en snuiven acteurs daadwerkelijk in films en series.

Benedict Cumberbatch ging voor zijn meest recente Netflix-film The Power of the Dog zo in zijn rol op, dat hij een nicotinevergiftiging opliep. Hij wilde écht voelen hoe het is om een rokende cowboy te zijn, en rookte echte sigaretten. Hij is een uitzondering, vooral in deze tijd.

Chrystal meth in Breaking Bad

De kern van Breaking Bad, een van de beste series ooit gemaakt, is de productie van en handel in crystal meth, ook bekend als methamfetamine. Daarom zijn er in veel scènes enorme voorraden te zien. Het moge duidelijk zijn dat er niet gebruik is gemaakt van het echte spul, alleen al omdat dit juridisch geen optie was. Dus werd er gezocht naar een goedkoper, veiliger en legaal alternatief.

Breaking Bad, Rock Candy, crystal meth, props, prop master, snoep, candy
Walter White en Jesse Pinkman maken blauwe meth in Breaking Bad (Afbeelding: AMC)

Daarvoor kwamen de makers van Breaking Bad uit bij een plaatselijke snoepwinkel in Albuquerque, The Candy Lady genaamd. Eigenaar Debbie Ball kwam na de kristalachtige omschrijving van meth op het idee van rock candy, vooral bekend in de Verenigde Staten. Dit heeft dezelfde kristalachtige structuur als het pure product dat wordt verkocht als meth.

Breaking Bad, Rock Candy, crystal meth, props, prop master, snoep, candy lady
(Afbeelding: The Candy Lady)

Ball maakte eerst een grote productie transparante rock candy. Later werd het blauw, om het nieuwe blauwe meth-recept van Walter White te weerspiegelen. De makers van de serie benaderden Ball voor het maken van de suikermeth, omdat ze al een reputatie had met snoep rekwisieten voor films en televisie, waaronder Shameless. Inmiddels verkoopt The Candy Lady ook Breaking Bad-snoep.

Sigaretten roken in films en series

Vanaf de jaren 70 tot begin jaren 90 stonden sigarettenfabrikanten in de rij om hun rookwaar te etaleren zien in films. Acteurs rookten in het pre-Netflix tijdperk nog echte sigaretten op de set.

“Je belde een fabrikant, zei dat je sigaretten nodig had voor een film en voor dat je het wist kreeg je een paar sloffen op de filmset bezorgd”,vertelt Jeff Butcher in een interview met Upvoted. Hij was rekwisiteur voor onder meer de films Click, The Wrestler en Requiem for a Dream. “Voor de film Mystery Train kregen we van Silk Cigarettes zoveel dozen toegestuurd, dat de hele crew er nog maandenlang van kon roken.”

Tegenwoordig zijn er nauwelijks nog acteurs die echt roken in films en series. Neem reclameman Don Draper uit de serie Mad Men. Er zijn weinig scènes te bedenken waarin hij géén sigaret rookt. Maar John Hamm, die de rol van Draper vertolkt, is alles behalve een roker.

Op de set van Mad Men werden dan ook Ecstasy Smokes gerookt. En nee, dat zijn geen sigaretten waarvan je gaat knuffelen op een dansvloer. “In deze sigaretten zit geen teer en nicotine, dus ze zijn zeer gezond”, grapte Hamm tegen Gothamist. Het gaat inderdaad om kruidensigaretten, puur gemaakt van niet verslavende materialen. Nog steeds licht schadelijk, maar lang niet zo erg als echte sigaretten.

Cocaïne snuiven in films en series

Je zou denken dat acteurs in films niet echt snuiven, maar ze werken wel degelijk een poeder naar binnen. Vroeger was melkpoeder een populaire vervanger van coke, tegenwoordig snuiven eigenlijk alle acteurs inositol. Dit is een vitamine B-poeder dat nagenoeg exact dezelfde structuur heeft als cocaïne. Inosotol wordt ook wel versneden met echte cocaïne om het volume te vergroten. Naast vitamine B-poeder wordt ook calcium gebruikt als fake coke, maar dat komt minder voor.

Het vitamine B-poeder geeft overigens wel een lichte energiestoot. Micky Rourke was tijdens de opnames van The Wrestler zelfs compleet van slag van het spul. “Wat heb je me in godsnaam gegeven, zei hij. Maar een paar minuten later was hij weer oké”, aldus Butcher, die de lijntjes inosotol voor hem had neergelegd. Ook in de Netflix-serie Narcos en Narcos: Mexico wordt vitamine B-poeder gebruikt.

cocaine, drugs, snuiven, films, series, scarface
Al Pacino raakte high van de melkpoeder (Afbeelding: Universal Pictures)

Over de geniale maffiafilm Scarface, tegenwoordig ook op Netflix te zien, ging lang het gerucht dat Al Pacino in zijn rol als Tony Montana echte cocaïne snoof, omdat hij na die film nog tijden lang last had van zijn neus. Maar het bleek toch echt om melkpoeder te gaan. “Juist omdat het melkpoeder was, had ik nog tijden lang last van mijn neus. Jaren later vond ik zelfs nog wel eens een of ander stukje. Ik weet niet wat er met mijn neus is gebeurd, maar er is iets veranderd”, aldus Al Pacino in een interview.

Wiet roken in films en series

In Amerikaanse films en series waarin joints gedraaid worden, wordt vaak gebruikt gemaakt van legal bud van International Oddities. Dat bedrijf verkoopt verschillende soorten nepwiet, die niet van echt te onderscheiden zijn. Volgens het bedrijf krijg je een lichte high van de legal bud, maar niet genoeg om het werk onmogelijk te maken.

Verder wordt er gebruik gemaakt van kruidentabak, oregano of gedroogde basilicum. Al lijkt dit iets minder op het echte spul. Tegenwoordig heb je echter steeds meer rekwisietenbedrijven als Independent Studio Services, waar je ook kilo’s nepwiet kunt bestellen.

Alcohol drinken in films en series

Heel simpel: in plaats van heldere sterke drank wordt gewoon water gebruikt. Donkere dranken als whisky worden meestal vervangen door lauwe thee. En bier door alcoholvrij bier of ijsthee met koolzuur. Rode wijn wordt vaak vervangen door cranberrysap.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo wordt er in de Britse serie Coupling door Patrick – gespeeld door Ben Miles – regelmatig Guinness gedronken. Dit zwarte bier is zo moeilijk na te maken, dat de regisseur en en acteur besloten om het maar bij echte stout te houden. En het verhaal gaat dat Brad Pitt en Edward Norton echt dronken waren toen ze golfballetjes op omliggende gebouwen mikten in Fight Club.

Nog een uitzondering is Shia LeBeouf, die zelf heeft gezegd dat hij altijd dronken was toen hij een drankstoker speelde in Lawless, zodat hij met rode ogen en een opgeblazen gezicht op de set kon verschijnen.

Heroïne spuiten in films en series

In de meeste films waarin heroïne wordt gespoten, gaat de regisseur net voor het moment door naar een andere scène of wordt er gebruik gemaakt van valse naalden. Tegenwoordig worden via computer-generated imagery (CGI) vloeistof en naalden toegevoegd.

Er zijn ook films waar wel degelijk iets wordt ingespoten. In dat geval gaat het om fysiologisch water. Dit is een onschadelijke vloeistof die ingespoten kan worden zonder gevolgen. Er zijn bedrijven die dit aanbieden voor films en series. Het spul moet ingespoten worden door iemand met een verpleegkundige opleiding.

Mochten we je per ongeluk hebben geïnspireerd, dan sta je na het lezen van dit artikel over de invloed van drugs op jouw sportactiviteiten weer met beide benen op de grond.

Drank en drugs op Netflix

Netflix staat naast films en series ook vol met interessante documentaires. Ja, ook over drank en drugs. Zo is de aflevering over wiet van de Netflix-serie Explained zeer interessant, evenals de Netflix Original Take Your Pills.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.