Martyn de Jong
Martyn de Jong Gezondheid 13 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoe XTC/MDMA jouw sportprestaties beïnvloedt

MDMA is één van de meest gebruikte drugssoorten in het hedendaagse nachtleven. Meer dan zestig procent van het Nederlandse uitgaanspubliek geeft aan afgelopen jaar eens- of meerdere keren MDMA te hebben gebruikt. Uiteraard heeft deze stof niet alleen invloed op hoe jij je voelt, maar ook op je sportieve prestaties. Lees hier hoe dit veelgebruikte stofje jouw sportieve resultaten in de weg kan staan.

Veel gebruikers van MDMA zien deze stof als relatief onschuldig. Ook veel sporters nemen bijvoorbeeld XTC en gaan er vanuit dat dit weinig of geen invloed heeft op de resultaten van hun workouts. Het tegendeel is echter waar. Mensen die regelmatig XTC nemen, gooien hiermee hun hormoonbalans in de war. Het gevolg is dat de aanmaak van spiervernietigend cortisol toeneemt, wat flinke gevolgen heeft voor jouw afgetrainde lichaam.

XTC en spiergroei

Onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van XTC en dansen de cortisolwaarden in het lichaam met wel achthonderd procent kan doen toenemen. Cortisol is een stresshormoon met verschillende negatieve effecten. Zo kan het de eiwitopname van je spieren verminderen, waardoor spiergroei wordt geremd. Hierdoor krijgen je spieren niet genoeg voedingstoffen binnen, met als gevolg dat er spierafbraak plaatsvindt.

XTC en hormonen

Cortisol heeft een relatie met alle anabole hormonen waaronder testosteron, groeihormonen en insuline. Wanneer de cortisolwaarden stijgen, nemen andere anabole hormonen af en vice versa. Hierdoor mis je stoffen die essentieel zijn voor een goede workout en efficiënte spiergroei.

XTC en vetmassa

Ook zorgen te hoge cortisolwaarden voor een toename in de vetopslag. Met name rond je middel kan er een hoop extra vetmassa verschijnen. En we weten allemaal hoe lastig het kan zijn om dit weer weg te krijgen. Om het geheel nóg erger te maken, zorgt te veel cortisol ook voor extra waterretentie. Dit houdt in dat je lichaam overmatige hoeveelheden vocht opslaat, waardoor je voller en zwaarder lijkt dan je werkelijk bent. Indien je bezig bent met droogtrainen, kan dit vanzelfsprekend een flinke tegenslag zijn.

Kortom, MDMA is niet bepaald onschuldig als het om sport gaat. Los van alle bovenstaande effecten leg je ook veel druk op je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor bijvoorbeeld ziektes en verkoudheid. Meer tips over voeding en fitness vind je dagelijks op onze Facebook-pagina Get Fit by Manners.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.