Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 26 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze betaalbare elektrische auto’s komen in 2024 op de markt

Nog een paar dagen en dan leven we alweer in 2024. Een jaar waarin een aantal interessante nieuwe EV’s op de markt verschijnt. Deze betaalbare elektrische auto’s kun je komend jaar verwachten.

Mocht je in de markt zijn voor een elektrische auto, dan hebben wij goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat je vanaf 2025 deels, en vanaf 2026 volledige motorrijtuigenbelasting gaat betalen. De hoogte hiervan wordt mede bepaald door het gewicht, en laat elektrische auto’s nou net vrij zwaar zijn. Het goede nieuws is dat er in 2024 nog verrassend veel subsidie voor een EV te krijgen is.

Betaalbare elektrische auto’s in 2024

We hebben het over SEPP, dat staat voor Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Deze subsidie maakt elektrische auto’s (die minder dan 45.000 euro kosten) nog iets goedkoper. Alle auto’s die wij hieronder noemen komen (vermoedelijk) voor deze regeling in aanmerking.

Citroën ë-C3 – 24.290 euro

In oktober kwam Citroën met een bombshell van een elektrische auto. Europese autofabrikanten voelen de hete adem van scherp geprijsde Chinese EV’s in hun nek. De Europeanen zijn echter met een tegenaanval bezig. De eerste zet komt van de Fransozen met deze Citroën ë-C3.

Citroën ë-C3 elektrische auto's elektrische auto EV betaalbaar betaalbare goedkope 2024
(Afbeelding: Citroën)

De elektrische auto heeft een topsnelheid van slechts 135 kilometer per uur en een bescheiden actieradius van 320 kilometer. Niks om over naar huis te schrijven, maar door zijn uiterst lage prijskaartje (voor een EV) ook niks om over te klagen. De Citroën ë-C3 behoort tot de goedkoopste elektrische auto’s die je in 2024 kunt kopen.

Fisker Ocean Sport – 43.990 euro

Fisker is een Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. Het merk presenteerde eerder de spotgoedkope Pear, maar die wordt naar verwachting pas vanaf 2025 uitgeleverd.

Fisker Ocean Sport elektrische auto's elektrische auto EV betaalbare betaalbaar 2024
(Afbeelding: Fisker)

In 2024 kun je al wel de Fisker Ocean zien rijden. Als Sport-uitvoering is de elektrische auto al vanaf 43.990 euro te bestellen, waarmee hij in aanmerking komt voor de EV-subsidie. De Fisker Ocean Sport is 1.000 euro goedkoper dan de Tesla Model Y, maar heeft volgens het merk een grotere range. Met de Fisker Ocean Sport kun je 464 kilometer op één lading rijden.

Volvo EX30 – 36.745 euro

Het is goed mogelijk dat de Volvo EX30 de bestverkochte auto van 2024 wordt. De EV wordt namelijk goedkoper in de markt gezet dan de Smart #1 en Zeekr X waarmee het zijn aandrijflijn deelt.

Volvo EX30 elektrische auto's elektrische auto EV betaalbaar betaalbare 2024
(Afbeelding: Volvo)

In tegenstelling tot de andere modellen die onder de Geely-paraplu vallen, is de Volvo EX30 ook met een kleinere 51 kWh-accu verkrijgbaar, wat het prijsverschil verklaart. De actieradius van deze instapper bedraagt 344 kilometer. Voor 4.750 euro meer koop je de Extended Range-versie waarmee je tot 471 kilometer ver komt.

Kia EV5 – prijs onbekend

Dan de Kia EV5, waarvan de verwachting is dat ook deze elektrische auto in 2024 op de markt verschijnt. Qua uitstraling is de EV5 in lijn met de Kia-designtaal die we ook terugvinden op de grotere EV9. Je kunt de EV5 qua formaat vergelijken met de Volkswagen ID.4 en Skoda Enyaq.

Kia EV5 elektrische auto's elektrische auto EV betaalbare betaalbaar 2024
(Afbeelding: Kia)

De EV staat op hetzelfde platform als de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5, al is de EV5 geen achterwiel-, maar een voorwielaandrijver. Veel specificaties zijn nog niet bekend. Vermoedelijk zal het merk de Kia EV5 net onder de 45.000 euro plaatsen, waarmee ook deze elektrische auto in aanmerking komt voor de subsidieregeling.

Nog goedkopere elektrische auto’s

Wil je per se elektrisch rijden, maar zijn deze EV’s je nog altijd te duur? Dan moet je misschien een van deze drie betaalbare elektrische occasions overwegen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.