Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Spotgoedkope Tesla-killer van premium merk naar Nederland

Fisker, ooit van gehoord? Misschien niet, maar knoop de naam van deze Tesla-concurrent maar goed in je oren. De Amerikaanse EV-fabrikant brengt namelijk een spotgoedkope elektrische auto op de Nederlandse markt met een degelijke actieradius: de Fisker Pear.

Fisker klinkt je wellicht nieuw in de oren, maar bestaat in iets andere vorm al sinds 2007. Het bedrijf, opgericht door Henrik Fisker, werd bekend met zijn Fisker Karma, een blitse hybride die nog altijd deel uitmaakt van Leonardo di Caprio’s wagenpark. De filmster investeerde zelfs in het jonge Amerikaanse automerk, maar Fisker Automotive ging desondanks failliet.

Mogelijk 560 kilometer actieradius

Nu zijn niet één, maar twee bedrijven herrezen uit de dood: Karma en Fisker. Vandaag hebben we het over die laatste, want het nieuwe premium merk Fisker bouwt flink aan de weg als EV-fabrikant. Zo is bekend dat de Ocean, een stijlvolle premium SUV, naar ons land komt. Maar misschien nog wel interessanter is de kleinere en vriendelijk geprijsde Fisker Pear.

Fisker Pear elektrische auto EV goedkoop betaalbaar
(Afbeelding: Fisker)

Met zijn 4,5 meter in de lengte is de Pear qua formaat vergelijkbaar met de BMW X1, die binnenkort overigens tot de nieuwe politievloot behoort. De Pear is leverbaar met twee verschillende accupakketten, goed voor een geschatte WLTP-actieradius van 320 en 560 kilometer. Tja, een WLTP-schatting is natuurlijk wat twijfelachtig, dus we zijn benieuwd naar de definitieve cijfers.

Prijs van de Fisker Pear

De Pear wordt als achterwiel- en vierwielaandrijver aangeboden en accelereert volgens Fisker in 6,8 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Het merk heeft het ook al over een uitvoering met betere prestaties: de Fisker Pear Extreme. Wij zijn eerst maar eens benieuwd naar de standaard Pear.

Fisker Pear elektrische auto EV goedkoop betaalbaar
De Fisker Pear biedt de mogelijkheid om met drie personen voorin te zitten. (Afbeelding: Fisker)

Het model komt net als de Ocean naar Nederland, zoveel is duidelijk, maar we kunnen nu ook een prijsindicatie geven. De fabrikant heeft namelijk zojuist aangekondigd dat de Fisker Pear 29.900 dollar gaat kosten. Omgerekend zou dat een kleine 27.500 euro betekenen. En dat is, relatief uiteraard, spotgoedkoop.

EV-subsidie voor de Fisker Pear

Je vraagt je wellicht af wat wij Europeanen daaraan hebben. Prijzen van auto’s op de Amerikaanse markt kunnen namelijk behoorlijk afwijken van de prijskaartjes die wij bij de dealer aantreffen. Dat klopt, maar dat geldt met name voor auto’s met verbrandingsmotoren.

Fisker Pear elektrische auto EV goedkoop betaalbaar 2
De kofferbakklep kan in de achterbumper verdwijnen. (Afbeelding: Fisker)

Zo kost de instapversie van de Tesla Model Y in de Verenigde Staten 47.740 dollar. Datzelfde model begint hier bij 46.990 euro, waardoor bij ons de hoop opbloeit dat het prijskaartje van de Fisker Pear onder de 30.000 euro zal blijven. Als Pear-klant kun je overigens ook nog aanspraak maken op deze subsidie van duizenden euro’s.

Alternatieve elektrische auto van Volkswagen

Met een dergelijke prijs kan de Fisker Pear de concurrentiestrijd aangaan met zowel Chinese EV-fabrikanten als Volkswagen, dat binnenkort met een elektrische auto voor minder dan 25.000 euro komt. Meer over die auto zie je onderstaande video.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.