Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De totale pot geld waarmee Saudi-Arabië het voetbal opkoopt

Ze zitten achter de grote fusie in de golfsport, controleren Newcastle United en halen ‘s werelds grootste voetballers naar Saudi-Arabië. Alles wat je moet weten over het Public Investment Fund (PIF) en de pot geld waaruit geput kan worden.

Saudi-Arabië is zijn imago op allerlei manieren aan het oppoetsen. Zo wordt er gebouwd aan NEOM, een duurzame stad van 170 kilometer lang die uit één gebouw staat. Maar er wordt vandaag de dag vooral geïnvesteerd in sport, en dan met name in het voetbal. Deze week werd Roberto Mancini weggekaapt uit Italië als nieuwe bondscoach van Saudi-Arabië. Maar zijn salaris van 25 miljoen euro per jaar is slechts het topje van de zandberg.

Het Public Investment Fund van Saudi-Arabië

Die zandberg heet het Public Investment Fund. Dit staatsinvesteringsfonds is in 1971 opgericht en uitgeroeid tot een van de grootste staatsinvesteringsfondsen ter wereld. Op dit moment vindt meer dan 60 procent van de activiteiten van het fonds plaats binnen Saudi-Arabië. Denk daarbij aan investeringen in particuliere conglomeraten die eigendom zijn van prominente Saudische zakenfamilies, die nauwe banden hebben met de heersende koninklijke familie in het land.

Neymar krijgt bizarre extra’s bovenop absurd salaris Al-Hilal

Internationaal wordt er geïnvesteerd in prominente buitenlandse activa, zoals de Premier League, niet geheel zonder controverse. Een paar feiten op een rij.

Totale geldpot van 600 miljard euro

De totale pot met geld van het Public Investment Fund is afgerond 600 miljard dollar. Deze pot is zo rijkelijk gevuld dankzij de enorme hoeveelheden geld die Saudi-Arabië heeft verdiend met de export van olie.

Geld wordt gebruikt voor import voetballers

Onlangs heeft het Public Investment Fund aangekondigd dat het vier voetbalclubs uit Saudi-Arabië heeft overgenomen. Dat zijn de clubs Al Ittihad, Al Ahli, Al Hilal en het Al-Nassr van Cristiano Ronaldo. De Saudische competitie heeft niet de regels voor Financieel Fair Play die gelden voor Europees voetbal, dus ze kunnen zoveel uitgeven aan spelers en salarissen als ze willen.

Newcastle United

Ook buiten Saudi-Arabië heeft het Public Investment Fund een vinger in de voetbalpap. Zo kocht het voor een schamel bedrag van 350 miljoen euro de premier League-club Newcastle United op, dat de volledige controle over de club uit handen heeft gegeven. Kwestie van tijd voordat deze club de Champions League wint.

Mohammad bin Salman al-Saoed

Het fonds wordt beheerd door Mohammad bin Salman al-Saoed, de kroonprins van Saudi-Arabië. Hij wordt nog altijd verdacht van opdracht tot de moord op Jamal Khashoggi, een Saudische journalist in dienst van The Washington Post. Zelf ontkent de prins dit, uiteraard.

WK voetbal

Als kers op de taart wil het Public Investment Fund het WK voetbal naar Saudi-Arabië halen. Verrassend genoeg lijkt de organisatie zich teruggetrokken te hebben voor het WK 2030, wegens te grote concurrentie. Nu richt het land zich volgens de NOS op het WK 2034.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.