Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Architectuur 15 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Idioot bouwproject geen luchtkasteel: Saudi’s tonen voortgang

De op-een-na-beste voetballer ter wereld voor lege tribunes laten spelen, is slechts de op-een-na-grootste hersenscheet die ooit in Saudi-Arabië heeft geklonken. De grootste is The Line, een lijnvormige stad van 170 kilometer lang en 200 meter breed. Net nu experts vermoeden dat The Line er nooit zal komen, toont de chief development van het project de voortgang.

The Line is onderdeel van NEOM, een megalomaan prestigeproject van kroonprins Mohammed Bin Salman dat bestaat uit meerdere bouwwerken. Hiertoe behoren onder andere een drijvend industrieel complex en een toren die zo uit een fantasiewereld van Tolkien had kunnen komen.

Saudi Arabie The Line NEOM
Een van de meer bescheiden onderdelen van Neom: de Discovery Tower (Afbeelding: Dezeen)

Geen bescheiden projectjes, maar ze vallen in het niet bij The Line.

The Line: 2 wolkenkrabbers, 9 miljoen bewoners

‘Een kruising tussen de Twin Towers en de Chinese Muur,’ zo luidt de meest treffende omschrijving die ondergetekende over The Line is tegengekomen. The Line is een stad in Saudi-Arabië die uit twee gigantische gebouwen van 170 kilometer lang en 500 meter hoog bestaat. Ze rijzen parallel aan elkaar uit het zand en zijn helemaal bedekt met spiegelglas. Ertussen bevindt zich een oase van 200 meter breed. Deze moet de beoogde 9 miljoen inwoners een groene, koele en duurzame leefomgeving bieden.

Alleen al de eerste fase van het project, een stadsdeel genaamd Hidden Marina waar 1,2 miljoen mensen kunnen wonen, is geraamd op 300 miljard euro. Naast ‘idioot’ en ‘gestoord’ zouden we nog een paar zinnen met ‘bizar’, ‘achterlijk’ en (zodra de Nederlandse bijvoeglijke naamwoorden op zijn) ‘zot’ kunnen neertikken. Een beeld van de artist impression zegt echter meer dan duizend (scheld)woorden.

The Line Saudi Arabie
The Line snijdt dwars door de woestijn, van de Rode Zee tot de stad Tabuk (Bron: NEOM)

Scepsis rond The Line stijgt

Vanaf de aankondiging in 2017 was The Line in één klap het populairste bouwwerk van de wereld − zonder dat er een steen was gelegd. Daarna bleef het stil rondom het vlaggenschip van NEOM. Zo stil, dat een gerenommeerd architectuurcriticus onlangs in The Guardian hardop twijfelde of The Line er ooit zou komen in Saudi-Arabië. De eerste fase van het project moest immers al in 2030 klaar zijn en nog steeds zagen we niks.

Hoofdontwikkelaar toont voortgang Hidden Marina

Hier is verandering in gekomen. De hoofdontwikkelaar van het project, Giles Pendleton, plaatste op zijn LinkedIn-pagina een aantal foto’s met als bijschrift: ‘Neom is real’. Hidden Marina is ‘very big’ en ‘very busy’. Er zou volgens hem al 100 miljoen kuub zand zijn verplaatst.

The Line Saudi Arabie
 The Line Saudi Arabie (Afbeelding: Giles Pendleton)

Niet iedereen zal overtuigd zijn dat wat geschuif met zand het bewijs is voor de daadwerkelijke realisering van The Line. Wel toont Saudi-Arabië dat het grootste bouwproject uit de mensheid nog steeds een pols heeft. Of kroonprins Mohammed Bin Salman echt de woestijn gaat splijten, zullen we de komende tijd zien. Tot die tijd vergapen we ons nog eens aan het gelikte promofilmpje uit 2023.

Of check het andere megaproject in Saudi-Arabië: (het salaris van) Cristiano Ronaldo.

Winterspelen in Saudi-Arabië

Wist je trouwens dat de Aziatische Winterspelen van 2029 in Saudi-Arabië plaatsvinden? Bekijk hier hoe het wintersportgebied in de woestijn eruit gaat zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.