Felix Decavel
Felix Decavel Architectuur 7 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

In beeld: zo gaan de Winterspelen in Saudi-Arabië eruitzien

De Aziatische Winterspelen in Saudi-Arabië? Nee, het is geen grap. De woestijn lijkt nou niet meteen de beste plaats om te gaan schaatsen, tot je de beelden gezien hebt van de Arabische plannen. En ja, er zijn bergen.

Eerder kon je bij Manners al een artikel lezen over het absurde bouwproject van kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. Kort samengevat wil de oliestaat een nieuwe hypermoderne metropool bouwen, midden in de woestijn. Bekijk daar hier nog eens de beelden van.

De megastad NEOM zal bestaan uit tien districten, gebouwd aan de vrij onherbergzame Golf van Akaba. Een van die tien gebieden, TROJENA, bevindt zich in en rond de bergketen Hidzjaz waar de Aziatische Winterspelen van 2029 dus plaats zal vinden.

Winterspelen, Saudi-Arabië
Het Skidorp van TROJENA (Afbeelding: NEOM)

Voorlopig valt er daar behalve een paar berggeiten nog maar weinig van te zien. Maar de plannen spreken in ieder geval tot de verbeelding. Neem hieronder een kijkje in de toekomst.

De futuristische Olympische Winterspelen in Saudi-Arabië

Het TROJENA-district heeft eigenlijk een ideale ligging, op ongeveer 50 kilometer van de kust. Dat zorgt voor milde temperaturen het hele jaar door en in de winter zakt het kwik zelfs onder nul. De totale oppervlakte van het gebied omvat 60 vierkante kilometer en bergen met een maximale hoogte van ongeveer 2.600 meter.

Op het tweede zicht is het dus niet heel gek dat de Aziatische Winterspelen aan Saudi-Arabië toegekend zijn. En al zeker als je de megalomane plannen ziet die tegen 2026 uitgevoerd moeten zijn. Nadat de constructie voltooid is, zal je er het hele jaar door kunnen skiën, mountainbiken en wellnessen. Maar je kan er ook heen om je te ontspannen in een van de vele luxehotels en villa’s aan het kunstmatig aangelegde meer.

Winterspelen, saudi-arabie
(Afbeelding: NEOM)
Winterspelen, saudi-arabie
Het kunstmatig aangelegde meer in TROJENA (Afbeelding: NEOM)
Winterspelen, saudi-arabie
Het Observatorium in TROJENA. (Afbeelding: NEOM)

Verder is de kans ook klein dat je je zal vervelen in TROJENA, mocht er een keer geen (kunstmatige) sneeuw op de bergtoppen liggen. De centrale ontmoetingsplaats van het gebied heet ‘The Vault’ waar je niet alleen een hapje kan eten, maar ook concerten en tentoonstellingen kan meepikken.

Winterspelen, saudi-arabie
The Vault, het centrale plein in TROJENA, waar je een hapje kan eten of een concert kan meepikken (Afbeelding: NEOM)
Winterspelen, saudi-arabie
(Afbeelding: NEOM)

De videobeelden hieronder lijken wel gemaakt voor de trailer van een nieuwe science fiction-film. Maar zo zal het er echt uitzien wanneer de beste atleten ter wereld afzakken naar TROJENA om te strijden voor de medailles tijdens de Aziatische Winterspelen.

Wil je nog meer te weten komen over de skibestemming van de toekomst? Check dan hier de website van NEOM met alle info over de futuristische snufjes van het gebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.