Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Eerste reacties op Netflix-adaptatie Avatar zijn niet waar je op hoopte

Na zes jaar geduld hebben zijn de eerste reacties op de Netflix-adaptatie van Avatar: The Last Airbender op het internet verschenen. Krijgen fans eindelijk de show die ze verdienen?

Volgende week is het dan eindelijk zover. Op 22 februari, bijna zes jaar na de originele aankondiging, komt Avatar: The Last Airbender uit op Netflix. Niet de cartoon, maar een live-action-adaptatie.

Onmogelijke opgave

Een haast onmogelijke opgave, zeker na de filmadaptatie van M. Night Shyamalan. Die film was zo belabberd dat fans het bestaan ervan ontkennen. Paramount Pictures kreeg het op de een of andere manier voor elkaar om alles wat de originele cartoon zo geweldig maakt, te verpesten of te negeren.

Nu gaat Netflix het dus proberen, al is de nieuwe serie op voorhand ook al allesbehalve controverse-vrij. De originele showrunners van de cartoon hebben namelijk het project verlaten wegens meningsverschillen over de creatieve richting die de live-action-serie op zou zijn gegaan. Niet bepaald het meest positieve signaal dat je als fan kunt krijgen.

Meer Avatar: The Last Airbender dan ooit

Aan de andere kant krijgen we daardoor de komende jaren meer Avatar dan ooit: Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko zijn een eigen studio begonnen en werken aan meerdere The Last Airbender-films en series. Ja, cartoons.

Fans hoeven het dus niet enkel van Netflix te hebben, een platform dat nou niet bepaald de beste reputatie heeft als het om adaptaties van anime en op anime geïnspireerde series gaat… tot One Piece uitkwam.

Een serie die het onmogelijke voor elkaar kreeg. Voeg daar een overtuigende eerste trailer voor Avatar: The Last Airbender aan toe en fans durfden opeens stiekem weer te hopen op een goede adaptatie.

Pas op 22 februari kunnen we zelf een oordeel gaan vellen, maar Netflix heeft alvast een aantal critici en creators de kans gegeven om de eerste aflevering te checken. De eerste reacties zijn nu online verschenen. Schiet de streamingdienst zes jaar na de aankondiging alsnog in de roos?

Eerste reacties online verschenen

Normaliter zijn de eerste reacties op nieuwe films en series vrijwel altijd een stuk positiever dan de uiteindelijke recensies. Vooral critici wachten tot het embargo op reviews wordt opgeheven om echt hun ongecensureerde mening het internet op te slingeren. Dat is de reden dat veel Marvel-films vaak initieel positief ontvangen lijken te worden, om vervolgens alsnog flinke klappen te incasseren op Rotten Tomatoes.

Met die context in het achterhoofd is het des te zorgwekkender dat de eerste reacties op de live-action-versie van Avatar: The Last Airbender helemaal niet zo positief zijn. De consensus onder de gelukkigen die de eerste aflevering hebben gezien kun je samenvatten als ‘een mixed bag met potentie’.

Netflix-adaptatie struikelt

De een noemt de eerste aflevering “veel te lang” en benadrukt dat belangrijke momenten uit de originele cartoon “veel te underwhelming” zijn. Aan de andere kant prijst vrijwel iedereen de gevechten uit de Netflix Original. Blijkbaar wordt de unieke mix aan gevechtsstijlen uit de originele cartoon eindelijk ook eer aangedaan in live-action.

Bovendien lijkt de casting van Aang, die gespeeld wordt door Gordon Cormier, een schot in de roos te zijn. Ook de chemie met zijn mede-acteurs wordt geprezen, dus dat is alvast goed nieuws. Juist die wisselwerking tussen de hoofdpersonages maakte de cartoon anders dan de kinderseries die je vroeger gewend was.

Maar ja, daar tegenover staat dus vrijwel unanieme kritiek op het tempo, het schrijfwerk en de exposition van de show. Laten we hopen dat het simpelweg een kwaaltje van de eerste aflevering is, als een soort pilot waar te veel in gepropt moest worden, maar het is niet de knallende start waar fans niet alleen op hopen, maar die ze ook verdienen.

Niet te vroeg huilen

Afijn, van een gegarandeerde dikke onvoldoende hoeven we nog niet te spreken. Laten we eerst de uiteindelijk recensies en vooral de reacties van de fans zelf afwachten. Bovendien zijn er vele creators die wél enthousiast zijn en zich zeer goed hebben vermaakt met de eerste aflevering.

Trek dus niet te vroeg conclusies. En ach, anders hebben we altijd de originele cartoon nog, die je ook op Netflix kunt streamen.

Check in de tussentijd ook de opvallende eerste beelden van Squid Game seizoen twee, of bewonder het unieke op een Ghibli-film geïnspireerde horloge dat Seiko onlangs onthulde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.