Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Films & Series 13 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe oorlogsserie Netflix gaat van Oppenheimer naar het heden

Deze week komt Netflix met een nieuwe oorlogsserie over de geschiedenis van de atoombom en de Koude Oorlog. In de laatste twee afleveringen van Turning Point: The Bomb and the Cold War maakt de grootste schurk ter aarde zijn opwachting.

In de negendelige documentaire Turning Point: The Bomb and the Cold War duiken de makers in het conflict dat de wereld een groot deel van de 20ste eeuw in zijn greep hield: de Koude Oorlog. Van de ontwikkeling van de atoombom door Oppenheimer tot Reagans epische oneliner in Berlijn: “Mr. Gorbachev, tear down this wall!”

Op zich vet, maar we hebben het allemaal al een paar keer gezien. Wat de oorlogsserie Turning Point naar een hoger niveau tilt, is dat het de geschiedenis in latere afleveringen verbindt aan het heden. Zowel de opkomst van Poetin als de Oekraïne-oorlog worden in een historisch perspectief geplaatst.

Netflix-oorlogsserie gaat van Koude Oorlog naar het nu

Turning Point: The Bomb and the Cold War begint met Oppenheimer en zijn Manhattan-project. Kennen we al van Christopher Nolans magnum opus, natuurlijk, maar waar Oppenheimer zich voornamelijk richtte op de biografische reis van de hoofdpersoon, zoomt Turning Point in op de ontwikkeling van de bom. Je zou deze oorlogsdocumentaire als complementair aan de oorlogsfilm kunnen zien.

Via de vele ijzingwekkende momenten uit de geschiedenis van de Koude Oorlog eindigen we bij het meest fascinerende deel van Turning Point. De achtste aflevering gaat in het geheel over Vladimir Poetin, over zijn opkomst als president van Rusland en zijn transformatie tot grootste schurk ter wereld. De laatste aflevering plaatst de Oekraïne-oorlog in een historisch perspectief. Met onder andere NAVO-baas Jens Stoltenberg, Oekraïne-president Volodymyr Zelensky en ex-CIA directeur Robert Johnson heeft Turning Point een aantal grote namen gestrikt, die de nieuwe oorlogsserie van Netflix nét wat meer cachet geven.

Turning Point: The Bomb and the Cold War; is het wat?

Turning Point: The Bomb and the Cold War is vers van de pers, dus de eerste recensies druppelen nu pas binnen. Rotten Tomatoes heeft op het moment van schrijven pas drie recensies verzameld, maar deze zijn wel alle drie positief. Decider is ook positief. “Stream it or skip it?”, vragen zij zich bij elke nieuwe Netflix-productie af. Bij Turning Point kiezen ze voor stream it. The Telegraph is iets minder positief, zij geven 3 van de 5 sterren.

Alle 9 afleveringen van Turning Point: The Bomb and the Cold War stream je nu op Netflix.

Zorgt nieuw wapen voor nieuwe wending Oekraïne-oorlog?

We houden niet alleen de oorlogsseries op Netflix in de gaten, maar ook de oorlog zelf. Zo presenteerden de Britten deze week een nieuw futuristisch wapen dat zo uit de films van Dune lijkt te komen. Kan dit een verandering teweegbrengen op het slagveld?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.