Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Marvel ontslaat showrunner met OnlyFans op absurd moment

Opnieuw drama bij Marvel Studios: de showrunner achter één van de meest veelbelovende Marvel-projecten sinds tijden is vanuit het niets ontslagen.

Na een reeks aan belabberde films en een geschrapte Thanos-opvolger is er voor Marvel-fans weinig om naar uit te kijken. Het contrast met pakweg zes jaar geleden had bijna niet groter kunnen zijn: Marvel Studios lijkt enkel nog mis te kunnen schieten, na een periode vol hits en hype. Zijn we dan toch superhelden-moe geworden?

Lichtpuntjes bij Marvel Studios

Volgens Disney-CEO Bob Iger is daar geen sprake van. Zijn eigen verklaring is echter des te vernietigender. Volgens de opperbaas van het bedrijf moet Marvel simpelweg weer goede films gaan maken. Lees: de output van de stripgigant is al jaren ondermaats. Een constatering waar ook de meest diehard fans niet omheen kunnen.

Tussen al die drama door zijn er gelukkig nog heus wel hoogtepuntjes. Neem bijvoorbeeld het toffe tweede seizoen van What If…?, dat eind vorig jaar uitkwam op Disney+. Creatieve en knotsgekke avonturen die niet beperkt worden door de overkoepelende verhaallijn van het MCU, net zoals in de comics. Heerlijk!

Ook dit jaar is er ondanks een bijna lege bioscoopagenda nog het een ander om naar uit te kijken. De eerste trailer van Deadpool & Wolverine was veelbelovend en hint bovendien naar de toekomst van de Avengers. Die film komt eind juli uit.

De passie en nostalgie van X-Men 97′

Deze maand al kun je aan de slag met een ander tof project: X-Men 97′. Marvel Studios brengt de legendarische animatieserie uit de jaren negentig terug in een modern jasje. De eerste twee aflevringen van de resulterende animatiefilm gaan op 20 maart in première op de streamingdienst. Van de eerste beelden tot de theme song: de nostalgie spat van het project af. Een ode aan de golden age van Marvel-animatie, net zoals LEGO onlangs nog een ode bracht aan DC’s equivalent: Batman The Animated Series.

Marvel-fans zijn dan ook al weken in de gloria. Eindelijk een nieuw Marvel Studios-project dat de echte fans lijkt te begrijpen, met een showrunner die net zo’n grote fan is als zij: Beau DeMayo, een schrijver die eerder onder andere aan The Witcher werkte. Ook bij hem spat de liefde voor het bronmateriaal er in elk interview vanaf. Geen corporate bullshit, maar echte passie voor de X-Men.

Showrunner plotseling ontslagen

Klein probleem: DeMayo werkt niet meer bij Marvel. De 41-jarige schrijver en producent heeft de afgelopen weken al het schrijfwerk voor seizoen twee van X-Men 97′ afgerond, maakte plannen voor een reeks aan interviews met de pers en was van plan om naar de première van de show te gaan. Sterker nog: de creatieveling was met zijn team al aan het praten over een eventueel derde seizoen.

Of dat seizoen er nou gaat komen of niet; DeMayo zal zelf niet betrokken zijn bij de totstandkoming ervan. Begin vorige week kwam zijn Marvel-avontuur plotsklaps tot een einde, zo meldt Hollywood-vakblad The Hollywood Reporter.

Zijn bedrijfsemail werd gedeactiveerd en de cast en crew van X-Men 97′ kregen vanuit het niets te horen dat DeMayo niet langer aan het project werkte. Slechts twee weken voor de animatieserie uit zou komen. Dat Marvel en Disney geen officiële verklaring hebben gegeven voor het plotselinge ontslag en het feit dat DeMayo’s zijn zeer actieve en met X-Men-updates gevulde Instagram-account heeft verwijderd maken de situatie er des te mysterieuzer op.

Mysterie en OnlyFans

Wat is hier in hemelsnaam aan de hand? Volgens The Hollywood Reporter waren beide partijen niet beschikbaar voor commentaar. Kijk, Marvel Studios heeft (helaas) al vele keren een regisseur of showrunner eruit gegooid tijdens de productie van nieuwe titels. Maar zó vlak voor de première? Dat is zeer opmerkelijk.

Andere media merken tevens op dat Marvel in de meeste gevallen dan de opzij geschoven schrijvers of producenten alsnog interviews laat doen of de rode loper laat betreden. Ze hebben immers een groot deel van de productie meegemaakt en je wil als bedrijf niet vlak voor de release negatief nieuws genereren. DeMayo is van de aardbodem verdwenen en zal nergens meer bij aanwezig zijn, ondanks dat je hem gerust de vader van X-Men 97′ kunt noemen.

Dan moet Disney dus een goede reden hebben om hem niet in het perscircus te laten duiken. Iets ernstigers: “Het is animatie. De scripts van de show zijn waarschijnlijk allemaal minstens 2 jaar geleden gemaakt. De show is klaar. Het gaat er niet om dat ze niet tevreden zijn met de inhoud. Het moet iets heel ernstigs zijn dat snelle actie vereiste, waarschijnlijk HR-gerelateerd,merkt een Redditor op.

Het feit dat de showrunner een OnlyFans-account met niet expliciete foto’s runde lijkt ook niet de aanleiding te zijn geweest. De LGBQT-publicatie Out noemde hem zelfs “the Sexy, Gay Marvel Writer & Showrunner to Know.” Bovendien waren Marvel en Disney dus al op de hoogte van zijn onschuldige gebruik van het normaliter expliciete platform. Dat speelde al voor ie überhaupt voor de rol van showrunner tekende.

“Ik ben de schaamte voorbij,” schreef hij in zijn bio op OnlyFans “Dit is een plek voor mij om te blijven groeien en mijn eigen grenzen te verleggen als het gaat om mijn lichaam en seksualiteit.” Verwacht geen pornografische beelden: het blijft hoofdzakelijk bij shirt-loze foto’s. Niet iets wat wellicht bij Marvel past, maar dat DeMayo dergelijke content deelt is dus geen nieuwe ontwikkeling.

Afwachten

Tot DeMayo of Marvel eindelijk met een verklaring komen zit er niets anders op dan meer nieuws én de première van X-Men 97′ af te wachten. Hoe de vork ook in de steel zit, hopelijk spat de passie net zo goed van de serie zelf af als van het team dat erbij betrokken was.

Nu al trek in een sterke superheldenserie? Stream dan de geprezen show uit Zuid-Korea waar zowel DC en Marvel nog wat van kunnen leren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.