Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

The Marvels reviews zijn binnen: weet Marvel het tij te keren?

We maken de balans op: is The Marvels het schot in de roos dat Marvel en Disney zo nodig hebben? De eerste reviews zijn binnen!

De timing van The Marvels is ietwat ongemakkelijk. De superheldenfilm komt uit in dezelfde weken dat het nieuws naar buiten kwam dat Marvel Studios een complete reboot van het Marvel Cinematic Universe overweegt, naast andere noodgrepen. Ook Disney-CEO Bob Iger is niet tevreden met hoe het nu met de films gaat.

Ongelukkige context

Bovendien volgt de blockbuster een rits aan tegenvallende en teleurstellende Marvel-films op. In die pittige context moet The Marvels het grote publiek ervan overtuigen dat de film toch echt essential viewing is.

Een last-minute trailer van afgelopen maandag bracht zelfs op wanhopige wijze Iron Man terug om fans naar de bioscoop te lokken:

Het helpt ook niet dat de voorspelde box office van de film niet al te best is, en dat we al weten dat Marvel Studios flink aan The Marvels heeft lopen knutselen middels reshoots.

Reviews voor The Marvels zijn binnen

Maar goed, laten we even al die ruis negeren. In de basis is het enige wat telt de vraag of de uiteindelijke film op zijn minst vermakelijk is. We zijn niet op jacht naar Oscars-materiaal: kan The Marvels de fans weer een vermakelijke twee uur bieden?

Afgelopen dinsdag ging de kosmische superheldenfilm in première in Las Vegas, met gelijktijdig persvoorstellingen in New York en Los Angeles.

Daar zijn nu de eerste reviews op het internet verschenen. Geen vroege, halfslachtige reacties op Twitter, maar volledig eerlijke en uitgebreide recensies van alle grote media. Inclusief scores.

We maken de balans op: hoe doet The Marvels het bij critici?

Rotten Tomatoes gaat los

Om die vraag te beantwoorden checken we Rotten Tomatoes, een platform waar recensies van critici verzameld worden. Daar scoort de nieuwe Marvel-film na 133 reviews een magere 59 procent. Daarmee is de film op één procentpunt na net niet Fresh.

Die score betekent dat 59 procent van de recensies positief was: een zes of hoger. Een meh-score die we helaas de laatste jaren wel van het MCU gewend zijn.

Wanneer je naar de reviews zelf gaat kijken valt echter op dat critici niet zo unaniem genadeloos zijn zoals bijvoorbeeld bij de laatste Ant-Man het geval was.

Abjecte ellende

The New York Post is bijvoorbeeld nou niet bepaald te spreken over The Marvels: “Als je dacht dat Eternals en Ant-Man and the Wasp: Quantumania dieptepunten waren voor het hinkende Marvel Cinematic Universe, bereid je dan voor op de rit naar abjecte ellende die The Marvels is.” Ouch!

Aan het andere eind van het reviewspectrum heb je bijvoorbeeld Io9: “Al met al is The Marvels een leuke kosmische achtervolging door de sterren met toffe nieuwe richtingen voor onze helden. Het is een vertederende, slim geregisseerde popcornfilm die draait om personages in plaats van het opbouwen van mythologie.”

Marvel’s nieuwe serie is best beoordeelde MCU-project ooit Ms. Marvel
Iman Vellani als Ms. Marvel (Afbeelding: Marvel Studios)

The Washington Post verwoordt op accurate wijze de Marvel-moeheid die veel bioscoopgangers zullen herkennen: “Er wordt veel gevochten en het lot van de wereld zou aan een zijden draadje hangen. Maar als je naar het scherm kijkt, zie je alleen maar een stel mensen die glimmende dingen van elkaar proberen af te pakken. De film vordert gezapig en hersenloos, met alleen respijt gegeven door twee verrukkelijke intermezzo’s.”

Iman Vellani als ster

Wat ook opvalt, is dat zelfs reviewers die lage scores uitdelen wél te spreken zijn over de acteerprestaties van Iman Vellani, die Ms. Marvel speelt. “Iman Vellani steelt elke scène en is de toekomst van het MCU,” concludeert bijvoorbeeld Shahbaz Siddiqui van The Movie Podcast.

Het moge duidelijk zijn dat The Marvels dus niet een duidelijke zegetocht gaat worden voor Marvel Studios. Maar het feit dat de film al bijna Fresh is op Rotten Tomatoes is misschien al winst, in de context van de vele reshoots en lage verwachtingen die eraan vooraf gingen. De film lijkt niet megabelabberd, maar gewoon ‘meh’ te zijn. Alsnog een dodelijk sentiment, want het is precies diezelfde onverschilligheid onder fans waar Marvel Studios en Disney de laatste jaren enorm last van hebben. Van essential viewing kunnen we helaas duidelijk niet spreken.

Reviewbombing

Tot slot: het wordt vooral interessant om te gaan zien wat er op Rotten gaat gebeuren in de komende dagen, als het grote publiek ook scores uit mag gaan delen.

De vorige Captain Marvel-film, uit 2019, was namelijk de reden dat het platform zijn regels veranderde omtrent het beoordelen van films die nog niet uit zijn, omdat de Brie Larson-blockbuster compleet ge-reviewbombed werd. Wordt vervolgd!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.